Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Trovanje mačaka čokoladom
Monday, 11 May 2015 19:22

Trovanje mačaka čokoladom

 • Print

Koliko ste puta čuli vlasnike mačaka da kažu "Ali kako da joj ne dam kad me onako tužno pogleda?"

Veterinari često čuju ovu rečenicu kada vlasnicima mačaka i pasa savetuju da svojim ljubimcima ne daju čokoladu i slatkiše.

Čokolada je opasna za vašu mačku iz dva razloga, a to su kakao i šecer.

Teobromin alkaloidKakao prah u sebi sadrži alkaloid teobromin koji je po sastavu veoma sličan kofeinu. Mačke i psi, za razliku od čoveka, jako teško razlažu i izbacuju iz tela ovu supstancu, pa njeno vreme poluraspada iznosi skoro 24h. "Čokoladno" trovanje teobrominom se ispoljava 12 sati nakon unošenja veće količine kakaoa i zavisi od njegove vrste i količine. Najopasniji je čist kakao prah, tamna/crna čokolada ili takozvana čokolada za jelo i kuvanje.

Obična mlečna čokolada ima znatno manje kakao praha u sebi, dok ga bela čokolada skoro i nema, pa je manje verovatno trovanje njima. Zabeležni su slučajevi trovanja pasa koji su jeli ljuske kakaoa koje se posipaju po trim-stazama u parkovima ili baštama.

Istina, mačke nisu toliko zainteresovane za ljudske đakonije kao psi, ali neke mačke, (i posebno mačići!) umeju da pojedu i namirnice koje su opasne za njih. Zaboravite onu rečenicu kako "mačka najbolje zna šta je dobro za nju", jer je nebrojeno puta dokazano da nije tačna.


Simptom trovanja čokoladom može biti:

- povraćanje
- dijareja
- povećana temperatura
- nervoza, uzbuđenje, drhtavica
- ubrzan i nepravilan puls
- grčenje mišića
- neurološki napadi sa ili bez gubljenja svesti
- u teškim slučajevima: infarkt, koma, uginuće

Simptomi i njihov intenzitet zavise od količine i vrste pojedene čokolade. Ukoliko znate sa sigurnošću ili sumnjate na trovanje čokoladom, ne odlažite konsultaciju sa veterinarom. Veterinar može predložiti izazivanje povraćanja ukoliko je od unošenja čokolade prošlo malo vremena. Na kompletnom pregledu veterinar će uraditi detaljnu analizu krvi i urina da bi utvrdio da li je došlo do trovanja teobrominom ili kafeinom. EKG srca se radi ukoliko postoji sumnja u nepravilan rad srca.

Trovanje kakaom je posebno opasno za mačke i pse koji su srčani bolesnici, jer su fatalni ishodi prouzrokovani poremečajima u radu srca, aritmijom i tahikardijom.

Teobromin alkaloid iz čokolade opasan je za mačke

Ne postoji direktan protivotrov za trovanje čokoladom. Terapija se određuje prema simptomima, i može biti:

- Infuzija fiziološkog rastvora
- Aktivni ugalj
- Sedativ
- Kardiološka terapija

Mačka treba da bude u odvojenoj, hladnijoj prostoriji i da se što manje kreće kako bi se usporilo apsorbovanje teobromina u krvotok.

Kao što smo pomenuli na početku teksta, šećer iz čokolade i drugih slatkiša je takođe veoma opasan i može da izazove šećernu bolest - Diabetes mellitus, o čemu možete više pročitati u našem tekstu "Dijabetes kod mačaka".

PREVENCIJA
Najbolje da mački od najranijeg uzrasta ne dajete čokoladu niti nikakve bilo kakve slatkiše. Takođe, sklanjajte čokoladu van domašaja ukoliko je maca sklona da se "posluži" bez pitanja :)

 

Veterinarska ambulanta Pet Wellness EvaDVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121