Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / FIP kod mačaka - infektivni peronitis
Monday, 25 May 2015 10:07

FIP kod mačaka - infektivni peronitis

 • Print

Infektivni peritonitis mačaka FIP (Feline Infectious Peritonitis).

Patogeneza FIP

Uzročnik ove fatalne bolesti  je FIP virus koji je nastao mutacijom mačjeg korona virusa.

Korona virus koji kod mačaka izaziva crevne probleme, FECV (Feline Enteric Corona Virus), je prisutan kod velikog broja mačaka na ulici, u azilima, odgajivačnicama  i svuda gde postoji veliki broj mačaka na ograničenom prostoru. U toj formi ili ne izaziva nikakve simptome ili se kod mačaka pojavljuju blagi simptomi oboljenja digestivnog trakta koji brzo nestaju uz simptomatsku terapiju. U zavisnosti od patogenosti samog virusa, kao i od zdravstvenog stanja, uzrasta i kondicije svake mačije jedinke, dolazi do mutacije virusa FECV u njegovu smrtonosnu formu FIPV i pojave simptoma ove opake bolesti  sa najčešćim smrtnim ishodom.

Prenosi se najčešće oralno preko činija za hranu i vodu i korišćenjem zajedničkog peska. Ređe se može preneti preko prostirki ili udisanjem.

FIP kod mačaka - korona virus

Klinička slika FIP - Postoje suva i vlažna forma ove bolesti
Vlažna forma je tipična za ovu bolest i manifestuje se izostankom apetita, visokom temperaturom,  nakupljanjem tečnosti u trbušnoj i grudnoj duplji, dijarejom, anemijom  i žuticom, ponekad i pojavom krvi u mokraći. Ukoliko se u grudnoj duplji nakupi veća količina tečnosti dolazi do otežanog disanja i rada srca.

Suva forma se manifestuje svim simptomima kao i vlažna, samo što nema nakupljanja tečnosti u telesnim šupljinama. Mogu da se pojave i neurološki simptomi, kao gubitak vida, nekoordinsano kretanje i pojava paralize. Kod obe forme prognoza je vrlo loša, sa najčešćim smrtnim ishodom.

Dijagnoza FIP
Dijagnoza se prilično teško postavlja. Klinička slika nije jasna, specifičan test na antitela ne postoji. Moguće je uraditi test na antitela na Korona virus i ukoliko je titar jako visok, a postoje promene krvnoj slici u biohemijskim parametrima u krvi može da se posumnja na ovu bolest. Analiza abdominalnog punktata može da ukaže na FIP. Radi se Rivalta test punktata koji sa velikom verovatnoćom ukazuje da li je u pitanju FIP ili ne, na osnovu koncentracije proteina u punktatu.  Sam virus se može dokazati u fecesu u nekim laboratorijama u inostranstvu.

Preventiva FIP
Efikasna vakcina protiv ove bolesti ne postoji , tako da je prava preventiva  održavanje dobrog imunološkog stanja , pravilna ishrana i način držanja mačaka. Savetuje se karantin kad se nova mačka unosi u prostor gde već  ima mačaka.

Terapija je simptomatska i palijativna, smatra se da može donekle da produži život obolele mačke, ali ne i da dovede do izlečenja. Indikovana je primena  infuzija, vitamina, antibiotika i kortikosteroida, a opisana je i terapija interferonom, kao delimično uspešna. Kvalitetna ishrana, nega i smanjenje svih vidova stresa  značajno smanjuje simptome i produžava život.

Veterinarska ambulanta Pet Wellness EvaDVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121