Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zanimljivosti / Kako mačke komuniciraju?
Thursday, 19 January 2017 12:41

Kako mačke komuniciraju?

  • Print

Sigurno ste se nekada zagledali u oči vaše mačke i pomislili "Da mi je samo znati o čemu razmišljaš!"...

Srećom po vlasnike kućnih ljubimaca, bihejvioristi koji se bave ponašanjem životinja su posvetili godine istraživanja kako bi razumeli kako mačke komuniciraju. Oni su tako otkrili da mačke ispoljavaju vrlo specifična ponašanja koja nam pokazuju tačno šta im je na umu!

To što mačka ne govori ne znači da ne ume da komunicira.

Zašto mačke predu?

Predenje je jedna od velikih misterija moderne veterinarske medicine. Iako većina ljudi povezuje predenje sa zadovoljstvom, mačke predu i kada su povređene, nervozne ili gladne. Ista mačka čak može imati različite vrste predenje za svaku od tih situacija.

Predenje nastaje kada se grče mišići larinksa (grkljana), stvarajući zvuke na frekvencijama 25-100 herca. Frekvencije zvuka u ovom rasponu dokazano pospešuju zarastanje i poboljšavaju gustinu kostiju, tako da mački predenje može biti efikasan način da sama sebe umiri.

Mjaukanje

Interesantno, mjaukanje je jedan od retkih načina komunikacije koje mačke koriste samo za ljude. Uz izuzetak malih mačića koji mjauču kada su gladni, mačke inače ne mjauču jedna na drugu.

Kao što zna svako ko ima brbljivu macu, mjaukanje postoji u velikom broju različitih intenziteta i tonaliteta. Mačke mjauču u formi dobrodošlice, načina da privuku pažnju, ili zahteva da im se dopuni činija za hranu. Starije mačke koje pate od kognitivnih poremećaja mogu mjaukati kada su dezorijentisane. Određene rase, poput sijamske, poznate su po čestom mjaukanju u najrazličitijim prilikama.

Mjaukanje mačke

Režanje, šištanje, praskanje i zavijanje

Iako mačke ne mjauču na druge mačke, one svakako imaju vokalizaciju koju upotrebljavaju za komunikaciju. Besna ili uplašena mačka ume da reži, šišti ili da praska. Mačke koje ispoljavaju ovakvo ponašanje su obično izuzetno uzbuđene i mogu se agresivno ponašati ako pokušate bilo kakvu interakciju sa njima.

Zavijanje je produženo mjaukanje koje može ukazivati na uznemirenost. Kod mačaka koje nisu sterilisane ili kastrirane, zavijanje se takođe čuje prilikom parenja, kada je ženka u teranju.

"Cvrkutanje"

Ako ste nekada videli majku mačku kada se bavi svojim mačićima, možda ste primetili njeno oglašavanje, neku vrstu muzikalnog, treperavog zvuka. Kao kada mi koristimo zvižduk da privučemo pažnju našoj deci, mačje "cvrkutanje" je način kojim majka doziva mačiće.

Neke mačke takođe koriste ovaj zvuk da vlasnike zovu da ih prate do prazne činije za hranu.

Mačja komunikacija

"Meketanje"

Sa druge strane ovo simpatično oglašavanje je serija stakato zvukova koje mačka pravi kada kroz prozor posmatra ptice, veverice ili druge životinje koje su joj potencijalni plen. I dok neki bihejvioristi smatraju da je u pitanju posledica frustracije, nove teorije ukazuju da "meketanje" treba da imitira zvuk vrste koja je potencijalni plen, zbunjujući je dovoljno dugo kako bi predator mogao da izvrši napad.

Sve je u očima

Oči mačke vam mogu dati dosta indikacija o njenom stanju svesti. Raširene zenice su posledica skoka adrenalina, što govori da je mačka uzbuđena, nervozna ili da je spremna na odbranu. Mačka koja zuri duže vremena u jednu osobu ili stvar samo iskazuje interesovanje - za razliku od sličnog ponašanja kod pasa, ovo nema za cilj da iskazuje dominaciju ili agresiju. Sporo i lenjo treptanje je znak privrženosti i poverenja, što znači da se mačka oseća dovoljno prijatno kako bi vas neko vreme ispustila iz svog obazrivog pogleda.

Uši

Položaj ušiju mačke pokazuje veliki raspon emotivnih stanja. Uši koje su usmerene napred pokazuju pažnju i interesovanje. Uspravljene uši koje su okrenute na spoljne strane, "kao da se smeje", su pokazatelj da je mačka zadovoljna. Uši koje su privijene uz glavu i okrenute na spoljne strane, "nalik avionu", ukazuju na iritaciju ili strah. Ako su uši potpuno pribijene uz glavu, pazite se! To je borbena poza.

Besna mačka

Rep

Rep mačke je jedan od najpouzdanijih načina da procenite raspoloženje mačke. Prijateljski nastrojena mačka će držati rep uspravno i opušteno. Ukrućen rep ukazuje na nesigurnost, dok rep povijen nadole pokazuje podređivanje ili strah.

Ako je rep mačke nakostrešen kao četka, ona je besna ili uznemirena i pokušava da izgleda veća i opasnija. Mačka koja "mlati" repom kao bičem pokazuje svoju nervozu. Mačka koja polako obavija rep oko svog tela je u maznom raspoloženju.

Manevar stomakom

Valjanje na leđima pri kome vam mačka pokazuje svoj stomak je ponašanje koje iskazuje izuzetno poverenje, jer mačku postavlja u položaj koji otkriva njen osetljiv abdomen i otežava joj eventualni beg. Ako mačka voli da se mazi po stomaku, ona time traži pažnju i ljubav.

Sa druge strane, mačka koja se oseća sabijenom u ćošak i nema drugi način da pobegne može se postaviti na leđa kako bi mogla da upotrebi sve četiri kandže za odbranu. Srećom, lako je razlikovati ove situacije.

Mačka na leđima

Pokazatelji bolesne mačke

Mačke retko prave zvuke kada imaju zdravstvene probleme, pa je važno obratiti pažnju na druge pokazatelje koji zahtevaju odlazak kod veterinara. Često ulaženje i izlaženje iz mačjeg toaleta ili naprezanje dok su u njemu mogu biti pokazatelji urinarne infekcije ili začepljenja mokraćnih kanala koji direktno ugrožavaju njen život (potpuno začepljenje dovodi do trovanja krvi i smrti u roku od 24h).

Disanje sa otvorenim ustima je ozbiljan respiratorni simptom. Pritiskanje glavom, kada mačka neprirodno pritiska glavom neku površinu, ili stoji u ćošku, je simptom ozbiljnog neurobiološkog oboljenja koje zahteva HITNU veterinarsku intervenciju.


Sve u svemu, obratite pažnju na zvuke i govor tela vaše mace - mnogo toga možete zaključiti iz njih! :)


Izvor informacija: DVM Jessica Vogelsang, PETMD.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121