Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zanimljivosti / Mačke verovatno razumeju uzrok i posledicu, pokazuje najnovije istraživanje!
Tuesday, 28 June 2016 20:39

Mačke verovatno razumeju uzrok i posledicu, pokazuje najnovije istraživanje!

  • Print

Naučnici potvrdili ono što vlasnici mačaka odavno pričaju!

Pred nama su zaista zanimljive vesti - nauka je na domak pouzdanih dokaza da su mačke znatno pametnije nego što smo mislili! Prema rezultatima istraživanja japanskih naučnika, mačke kao da razumeju fizičke pojave, i uzroke i posledice.

Da bi ovo sproveli, istraživači su posmatrali 30 domaćih mačaka, i snimali njihove reakcije na specifične, slične ali suprotne situacije. Ukoliko ste ikada imali mačku, sigurno znate koliko uzbuđeno reaguje na zveckanje kutijom ili šuškanje kesicom poslastica. Istraživači u Japanu su u laboratorijskim uslovima pripremili sličan scenario sa zveckanjem kutije (ali bez hrane) ispred mačaka.

U jednom scenariju kutija zvecka, a zatim predmet ispadne iz nje. U drugom kutijica ne pravi nikakve zvuke i ništa ne ispada iz nje. Ove stvari su generalno u skladu sa zakonima fizike: zvuk mački ukazuje na to da je nešto u kutiji. Posmatrane mačke su reagovale na očekivani način - gledajući duže u kutiju koja je proizvodila zvuk prilikom trešenja. 

Istraživanje o mačkama

Naučnici bi u sledećoj fazi eksperimenta promenili neke postavke: kutijica koja je zveckala nije ispuštala nikakve predmete, a kutijica koja je bila nečujna jeste. Ovo bi dovodilo mačke do toga da duže gledaju, iz čega istraživači zaključuju da se može zaključiti da to ne spada u mačje razumevanje scenarija logičnog uzroka i posledica.

Do sada se smatralo kako mačke imaju "nesofisticirano" shvatanje uzročno-posledičnih odnosa. Međutim, ova studija i njeno fokusiranje na reakciju mačaka na zvuk pokazuje da mačke mogu predvideti prisustvo predmeta, pa čak i da čak imaju svest o tome šta je gravitacija. Naredno istraživanje će uključivati složenije scenarije i pomoćiće istraživačima da razumeju tačno šta zvuk "govori" mačkama da očekuju po pitanju kvantiteta i veličine objekata.

Inteligencija mačaka viša nego što se mislilo


Kao što rekosmo na početku, mi ljubitelji i vlasnici mačaka smo oduvek znali da su mace veoma pametne, i zaista je lepo što naučnici to sada potvrđuju i za ostatak "nevernih Toma"! :)

 

Izvor podataka:
Naučni bilten "Animal Cognition"

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121