Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zanimljivosti / Mačak preživeo jeziv požar krijući se u rerni (FOTO/VIDEO)
Monday, 16 May 2016 17:29

Mačak preživeo jeziv požar krijući se u rerni (FOTO/VIDEO)

 • Print

Jedan izuzetno srećan mačor preživeo je podivljali požar upravo na mestu gde je obično paklena temperatura!

Džodi Liščinski (Jody Lishchynsky), vlasnica uništene kuće kaže da su vatrogasci pronašli njenog crnog mačora Taksa (Tux) u rerni dok su preturali po demoliranim ostacima njenog nekadašnjeg doma.

Kako joj je rečeno, vatrogasci pretpostavljaju da je eksplozija plina u kući verovatno polomila staklo na vratima rerne i da se mačor zatim sakrio u njoj. Zatim je sledeća eksplozija ili rušenje izazvalo obaranje celog šporeta na bok, zarobljavajući mačka unutra, ali ga istovremeno štiteći od vatre.

Džodi kaže da je dan kada se vatra nadvila nad njenim kvartom u severnom Alberta sitiju bio totalni haos. Čula je da se komšije koje žive blizu nje upravo evakuišu, pa je krenula kući da izvede sina i spakuje fotografije i važne dokumente. 

"Bili smo zajedno u sobi oko 15 minuta. Napravli smo lepu gomilicu fotografija na kuhinjskom stolu, i spremali se za skori polazak" dodaje ona. "Odjednom, vetar je promenio pravac i vatrena stihija je prešla autoput. Spustila se niz naše brdo za par minuta. Morali smo da bežimo odmah, nismo očekivali takav razvoj situacije."

Džodi, njen sin, cimerka i njen brat su uskočili u kombi, zajedno sa njihovim psom, noseći samo stvari koje su im se našle u rukama. Fotografije, dokumenta i čak 4 mačke su bile ostavljene.

Ukazivanje prve pomoći mački spasenoj iz požara"Nisam smela da rizikujem da se vratim u kuću po bilo šta, vatra je jednostavno prebrzo gutala sve pred sobom." dodaje Džodi.

Njen brat je automobil zaustavio samo da pomogne komšiji da iz kuće izvede starijeg člana porodice. "Plamen je već ulazio kroz prozore" kaže Liščinski, dodajući kako u tom trenutku već nije bilo moguće videti put, već samo crnilo i vatru.

Ubrzo su se zaputili u kolibu njenog brata u susednom gradu gde će im biti privremeni dom do daljnjeg.Džodi kaže da je pregledajući društvene mreže ugledala fotografiju vatrogasaca kako nose crnu mačku sa zavijenim šapama i shvatila da je u pitanju njen Taks.

"Naježila sam se kad sam ga videla na fotografiji tako čađavog i bez brkova." Pretražujući internet dalje, otkrila je da su vatrogasci pronašli i Skaj (Sky) još jednu od njenih mačaka, mada ostale dve još nisu nađene niti se zna da li su žive.

Par dana kasnije, otišla je u obližnji azil za spasene životinje "Lac La Biche Humane Society" i preuzela Taksa i Skaj - kojima su vatrogasci u međuvremenu dali nadimke Tost i Paljevina. (Toast & Singe)

Skaj je u požaru izgubila dobar deo krzna, a Taks mora da nosi "kragnu" dok mu jastučići na šapama ne budu zarasli.

Najveći požar u Kanadi u istoriji


Kako je sve počelo? 1. maja vatra je počela da gori u prirodi jugoistočno od kanadskog grada Fort Mekmarej (Fort McMurray, Alberta). 3. maja zahvatila je naselje, uništavajući oko 2500 domaćinstava i zgrada, što je dovelo do najveće evakuacije stanovništva u istoriji ove regije. Uprkos pokretanju neverovatno obimne vatrogasne operacije, do 17. maja 2016. vatra nastavlja da se širi preko severne Alberte, gutajući šumske površine. Prema dosadašnjim procenama, ovo će biti najskuplja prirodna nepogoda u istoriji Kanade. Srećom, i pored svega navedenog, do sada nije zabeležena nijedna ljudska žrtva, već samo lakše povređeni.


Iako su izgubili praktično sve što su imali, porodica Liščinski nalazi deo utehe u neobičnim okolnostima koje su spasile život njihovoj ljubimici. "Ne znam ni zašto je vatrogasac uopšte proveravao tu rernu. Sve to mi je potpuno nestvarno, ali najvažnije da je on živ!"

Naravno, nadamo se da nikada nećete doživeti bilo šta slično, ali ovo je još jedan od razloga zbog koga je korisno čuvati svoje mačke samo u kući ili stanu.

U slučaju opasnosti, uvek ćete znati tačno gde se nalaze i biti u stanju da ih povedete sa sobom do bezbednog mesta.

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121