Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Higijena i nega / Zanimljivosti / Zašto mačka šapom "čačka" vodu iz posude?
Thursday, 03 March 2016 08:20

Zašto mačka šapom "čačka" vodu iz posude?

  • Print

Iako ovakvo ponašanje nije primećeno kod svih mačaka, ne mali broj njih kao da se igra sa vodom.

Maskota našeg sajta, trobojna (calico) maca Kem redovno šapom dirka površinu vode. Kao da proverava da li je ima u posudi, iako odlično vidi i oseća da posuda nije prazna.

Slično radi i kada je činija npr. prazna, ali tada ima razlog, pa te dve situacije ne treba mešati.

Kem inače nije mačka koja voli vodu, u smislu da bi uskočila u kadu ili lavabo, tako da nije u pitanju želja za kupanjem.

Mačka pije vodu

Sa druge strane, neke mačke vodu doživljavaju sasvim normalno, i ukoliko se naviknu na kupanje od malih nogu, veselo trče pod mlaz vode u letnjim sparnim danima. Dugodlake rasne mačke koje se takmiče na felinološkim manifestacijama se redovno kupaju, i za većinu njih voda ne predstavlja nikakvo čudo.

Da se vratimo na pitanje sa početka. Stručnjaci koji se bave izučavanjem ponašanja životinja (bihejvioristi) objašnjavaju ovo instinktom mačke da pije što svežiju vodu. U prirodi je tekuća voda uvek svežija od stajaće.

Pretpostavlja se da neke mačke šapom pipkaju površinu vode ne bi li je "oživele" ili makar proverile da li je "živa". :)

Sigurno se sećate razloga zbog koga se savetuje da posude sa hranom i vodom budu što dalje od mačjeg toaleta. Mačke u prirodi svoj plen drže daleko od mesta gde piju vodu, kako je kvarenje mesa ne bi zagadilo.

Toalet za mačke - kajak


Ako vaša mačka voli da se igra vodom pre nego je popije, možete joj nabaviti činiju "fontanu" koja vrti vodu u krug, i daje mački privid tekuće vode. Na taj način ćete je možda i odgovoriti od pijenja vode iz toaleta ili česme u lavabou ili sudoperi.

U svakom slučaju menjajte vodu u posudi iz koje mačka pije dva puta dnevno, i perite posudu svakih par dana!

Veoma je važno, ukoliko imate cirkulatornu "fontanu" kao pojilicu za mačku, da je redovno i detaljno perete, uključujući sve unutrašnje delove kroz koje voda prolazi. Skriveni delovi uskih cevi i delovi pumpe su savršena mesta za razvoj bakterija, te se preporučuje kupovina isključivo pojilica čiji se glavni delovi mogu prati u mašini za sudove (zbog iskuvavanja).

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121