Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Zdravlje / Zašto mačke kriju da ih nešto boli?
Friday, 03 June 2016 10:24

Zašto mačke kriju da ih nešto boli?

  • Print

Da li ste znali da instinkt mačaka menja njihovo ponašanje kada su bolesne?

Kada gledate svoju mačku da "napada" svoju omiljenu igračku, npr. plišanog miša, sigurno primećujete tragove njene divlje, lovačke prirode. Kako je pravilo među predatorima "jedi ili budi pojeden", mačke instinktivno skrivaju bol kao deo mehanizma opstanka, ne bi li sprečili druge predatore da primete njihovu eventualnu slabost i ranjivost.

Istina, vaša mačka kućna ljubimica sigurno ne mora da lovi svoju hranu, a ni vi ne ličite na gladnog vuka ili pticu grabljivicu (potencijalnu opasnost), ali pomenuti instinkt je i dalje prisutan.

Mačka je po prirodi lovac i predator

Ljudi su vekovima pogrešno zaključivali da to što mačke ne pokazuju bol znači da ga ne osećaju. Srećom mi danas znamo da to jednostavno nije tačno. Nervni sistem mačke je relativno sličan onom kod ljudi, pa se može zaključiti da isto ono što je bolno za ljude jeste bolno i za mačke.

Ipak, takva "gluma", ponašanje koje pruža neku vrstu zaštite u prirodi može biti problematično kada je u pitanju kućna mačka, jer otežava vlasniku da primeti da životinju nešto boli.

Pokazatelji da mačka možda ima bolove:

Opšte pravilo: Kada god mačka počne da se neobično ponaša, vreme je da se poseti veterinar.

U poređenju sa uobičajenim ponašanjem određene jedinke, na bol mogu ukazivati:

- Smanjeno lizanje i nega dlake

- Smanjena aktivnost, poput skakanja hodanja ili igranja

- Manje interakcije sa članovima porodice

- Skrivanje

- Gubitak apetita i smanjivanje telesne težine

- Agresivnost ili trzanje prilikom dodira

- Vršenje nužde na neuobičajenim mestima

- Pojačano mjaukanje

- Ubrzan puls i disanje

- Raširene zenice

Iako starije mačke ne pokazuju očigledne simptome bola, rentgen ne greši: Mačke mogu patiti od artritisa u nogama i kičmi, isto kao i psi. Međutim, pokazatelji su znatno manje primetni.

Mačka koja se inače lizala sa zadnjom nogom izdignutom pravo nagore će možda prestati da se liže - i postati ućebana i bez sjaja - jer joj je bolno da se savije kao što je to nekada radila.

Mačka je po prirodi lovac i predator
Da li vaša starija mačka i dalje voli da se igra ili izbegava aktivnost?


Mačke mogu vršiti nuždu na nepredviđenim mestima van toaleta ako su im ivice toaleta previsoke, pa im je teško da podignu noge preko. Takođe, ako je možda toalet u podrumu ili na spratu, penjanje i spuštanje niz duge stepenice predstavlja previše bolnu aktivnost za njihove ukočene zglobove.

Mačka sa artritisom može ali ne mora šepati, ali ukoliko je prestala i da skače na fotelje i krevete, to može ukazivati na neke bolove.

Sve navedeno govori da vlasnik treba da obrati posebnu pažnju na suptilne promene u ponašanju mačke. Naravno, kada je mačka u poznijim godinama, korisno je češće rutinski posećivati veterinara.


Izvor informacija:
Vetstreet.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121