Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Rase mačaka / Zanimljivosti / Vrtić u obliku mačke? Nije šala! :)
Tuesday, 02 June 2015 20:11

Vrtić u obliku mačke? Nije šala! :)

  • Print

Navikavanje male dece na školu i sve što ona donosi ume da bude veliki izazov. U Nemačkoj postoji obdanište koje sva deca obožavaju od prvog dana!

Ovaj unikatni vrtić u obliku mačke, nalazi se u gradu Karlsrueu, i obuhvata prelepo igralište za decu, kako napolju tako i unutra. Deca koja idu u vrtić "Mačka" (Die Katze) su presrećna što imaju priliku da se igraju i uče u zgradi koja ima oblik njihovih omiljenih životinja.

Metalna skulptura (koja je pretvorena u zgradu) zajedničko je delo francuskog umetnika Tomija Ungerera i arhitekte Ajle-Suzen Yöndel, i rezultat kampanje "Evropa bez granica" koja ima za cilj da simbolizuje prijateljstvu između naroda Francuske i Nemačke. Idejni tvorac kaže da ga je za kreaciju ove izuzetne predškolske ustanove inspirisala njegova omiljena životinja. On mačku opisuje kao "inteligentnu i svesnu svog postojanja" što je prema njegovom mišljenju čini savršenom inspiracijom za decu.Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Kada se približavate neobičnoj građevini to izgleda kao da prilazite džinovskoj mački koja sedi u pozi egipatske Sfinge sa levo i desno isturenim šapama, i velikim okruglim očima koje nadgledaju ulaz. Stotinak srećnih klinaca i klinki pohađa ovaj vrtić, a svako od njih mora da prođe kroz usta mačke, skoro kao da ih ona guta. Ipak, sigurni smo da se ni namlađi mališani ne boje, naročito kada vide šta ih sve lepo čeka unutra. :)

Anatomske asocijacije su svuda: ulazak se odvija po razvijenom jeziku tepiha, dok se u stomaku ovog mačjeg "čudovišta" nalaze prilično otvoren enterijer sa garderobom, učionicama, salom za ručavanje i kuhinjom. Unutrašnjost "šapa" su delovi igraonice za decu, a gornji sprat im omogućava da gledaju napolje kroz ogromne prozore u obliku očiju. Sličnosti sa mačjom anatomijom se tu ne završavaju, jer ovaj vrtić ima takozvani "zeleni krov", odnosno baštu na krovu koja zgradi daje izgled "mačijeg krzna".

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Verovatno najuzbuljiviji deo dizajna ove jedinstvene zgrade se čak i ne vidi sa ulice. Sa zadnje strane mačjeg vrtića je ono što obično stoji iza skoro svake mačke: njen rep! U ovom slučaju, mačji rep je dvospratni metalni tobogan koji počinje u igraonici na spratu i omogućava spektakularan izlazak iz ovog arhitektonskog i edukativnog eksperimenta.

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Odlična ideja dovela je do izgradnje vrtića koji ima sreću da pohađa samo mali broj dece. Kada odrastu, sigurno će se sa osmehom sećati detinjstva, pošto samo retki imaju priliku da odrastaju i uče u mački! :)))

Izvor vesti:
Inhabidiots
Fotografije: © Adriono A. Biondo

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121