Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Izložbe mačaka / Ishrana / Trava za mačke
Tuesday, 01 April 2014 12:53

Trava za mačke

  • Print
Trava za mačke Trava za mačke www.fotostudio.rs

Omiljena i prirodna mačja poslastica.

Odmah na početku da naglasimo - trava za mačke nije isto što i (psihoaktivna) biljka koja je u narodu poznata kao "mačja trava" (ili catnip na engleskom). 

Trava za mačke obuhvata veći broj različitih vrsta trave koju mačke vole da grickaju i jedu. Dve glavne se izdvajaju: Dactylitis Glomerata, ježevica i Avena sativa odnosno zob. Druge biljne vrste koje mačke takođe vole su  pšenica i ječam. Kao predatori i mesožderi, kada u prirodi love i jedu plen, mačke unose i sadržaj stomaka svog plena. Na taj način one sem mesa putem ishrane unose i određeni procenat biljne materije.
Svako od nas je video kako mačke sa uživanjem grickaju određene vrste trave... Iz našeg iskustva, od biljaka u prirodi, ježevica je ubedljivo na prvom mestu popularnosti kada su mačke u pitanju.

Ipak, kako domaće mačke koje žive u urbanim sredinama, a koje odgovorni vlasnici čuvaju u svojim domovima, ne lutaju i ne love životinje, one samim tim nemaju priliku da na ovaj način unose biljne materije. 

Trava za mačke

Zašto mačke jedu travu?
Ne postoji jedinstven razlog zbog koga mačke jedu travu, tj. ima ih više:

- Trava deluje kao laksativ, olakšavajući transport kuglica dlaka kroz probavni sistem i njihovo izbacivanje putem izmeta.
- Unošenje trave izaziva povraćanje koje takođe pomaže u izbacivanju kuglica dlake.
- Listovi trave sadrže određene sastojke koji se ne nalaze u uobičajenoj ishrani mesoždera. Trava tako može obezbediti vašoj mački određene vitamine i minerale ukoliko joj nedostaju.
- I na kraju, ali ne manje važno, mačke jednostavno uživaju u grickanju trave.

Nakon unošenja trave, mačke obično dobijaju potrebu za povraćanjem jer im želudac ne luči enzime koji su potrebni da bi se svarila biljna materija. U prirodi ovo mački može pomoći da iz stomaka izbaci ne samo kuglice dlake već i neorganske delove pojedenog plena (kosti, krzno, perje...). Sem toga, sokovi iz trave sadrže folnu kiselinu odnosno vitamin B9 koji je neophodan za normalan rad organizma i pomaže u stvaranju hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik u krvi.

Trava ne može škoditi mački, a očigledno je i da mnoge mačke uživaju u njenom grickanju. Naučno nije dokazano da trava mačkama donosi konkretnu zdravstvenu korist ali kako je sigurno neškodljiva, ne postoji razlog da ih sprečavamo u njenoj konzumaciji.

Trava za mačku najbolje da se postavi između dva prozorska krila

Gimpet Hy Grass trava za mačkeGde se može kupiti trava za mace?
Većina dobro snabdevenih pet-shop prodavnica u svojoj ponudi ima više vrste trave za mace, od kesica sa semenkama pa sve do kompletnih pakovanja koja u sebi sadrže činijicu, podlogu i seme. Mačja trava koju na ovim fotografijama imate priliku da vidite je jedna od tih "instant" varijanti koje je potrebno samo jednom zaliti i sačekati da sveži zeleni listovi niknu nakon par dana. Gimpet Hy-Grass pakovanje omogućava da bez ikakve muke u roku od nekoliko dana svojoj maci ponudite pravu vrstu sveže trave.

Naravno, ukoliko imate vremena, travu možete i sami posaditi u neku svoju činijicu. Dovoljno je da na vlažnu podlogu (natopljena vata ili tanak sloj zemlje) sipate semenke i malo ih utisnete u podlogu. Zatim činijicu postavite na prozor (sa unutrašnje strane, ili između dva prozorska krila) a priroda će pobrinuti za ostalo. Važno je da pazite koju vrste semena sejete. Nemojte se iznenaditi ako vaša maca neće da jede baš tu biljku koju ste posejali. Ako vam se to dogodi, ne obeshrabrujte se - pokušajte sa drugom vrstom trave! :)


Ovde moramo da naglasimo da osim što svojoj voljenoj mački treba obezbediti svežu zelenu travu kako bi je grickala iz potrebe i uživanja, takođe treba veliku pažnju obratiti da u svom domaćinstvu nemate biljke koje su toksične za mačku, a koje ona može slučajno pojesti i otrovati se. Na početki teksta smo pomenuli i tzv. "mačju travu" (lat. Nepeta cataria, eng. catnip) koja izaziva euforične promene u ponašanju mačaka, i o njoj ćemo, kao i o vrstama biljaka koje su otrovne za mačke, pisati u narednim tekstovima. :)


Kao i uvek, voleli bismo da čujemo kakva su vaša iskustva sa biljkama u kući i vrstama trave za maceu komentarima ispod teksta. :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121