Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Resorptivne lezije zuba kod mačaka
Saturday, 19 October 2013 10:35

Resorptivne lezije zuba kod mačaka

 • Print
Resorptivne lezije zuba kod mačaka Resorptivne lezije zuba kod mačaka

Oboljenje koje je po zastupljenosti odmah iza periodontalnog oboljenja.

Resorptivna lezija zuba kod mačaka je oboljenje koje je po zastupljenosti odmah iza periodontalnog oboljenja. Oboljenje se karakteriše, postepenim nestajanjem čvrstih struktura i totalnim gubitkom zuba. Još uvek nije poznato zašto dolazi do pojave ovog oboljenja.

Oboljenje se češće javlja kod jedinki starijih od dve godine (između četvrte i šeste godine starosti) i čistokrvnih rasa ( Abisinskih, Sijamskih, Ruskih plavih i mačaka Persijske rase). Ispitivanja su pokazala da se oboljenje češće javlja kod jedinki koje gutaju, a ne žvaću hranu, kod ženki, kod jedinki koje jedu isključivo sirovu džigericu, kod ishrane sa manje kalcijuma i kod mačaka koje iskljhučivo žive u stanovima i kućama( ne izlaze napolje).

Resorpcija nastaje kao posledica delovanja odontoklasta, koji resorbuju tvro tkivo zuba. Resorpcija obično započinje negde na površini korena zuba ( cementni sloj) i širi se u dublje slojeve korenskog dela zuba (sloj dentina). Odatle se process širi prema krunici zuba. Mesto gde je počela resorpcija ujedno određuje dalji tok procesa.Ako je resorpcija počela bliže vrhu korena, progresivni neinflamatorni proces će zameniti elastičnu potpornu strukturu zuba (periodontalni ligament) čvrstim tkivom sličnom koštanom ili cementnom tkivu. Ako resorpcija kreće bliže granici sa krunom zuba, ubrzo nakon izlaganja oštećenja uticajima iz usne šupljine (mikroorganizmi, naslage plaka, hrane) dolazi do upalnog procesa, koji je jako bolan za jedinku.Interesantno je to, da neke jedinke pri pregledu u anesteziji reaguju na dodir oštećenja, a da pri hranjenju nisu pokazivale bolnost (jedinke koje gutaju hranu), tako da vlasnici dugo nisu bili svesni da problem postoji.

Ovakve promene se najčešće sreću na premolarima i molarima, mada se mogu ređe naći i na očnjacima. Resorpcijom se gube čvrste structure zuba i često dolazi do preloma zuba.Sobzirom da su oštećenja kao što smo rekli, jako bolna, neki vlasnici mogu da primete da njihova mačka balavi, odbija hranu i vodu. Detaljan stomatološki pregled je najčešće moguće obaviti jedino u sedaciji ili anesteziji. Sastoji se iz vizuelnog, taktilnog i rendgenološkog dela. Prava razmera oštećenja se utvrđuje rendgenološkim snimanjem zuba, jer kao što smo napomenuli , oštećenja započinju na korenskom delu zuba.

Postoji više načina za rešavanje ovog problema.
-Profilaksa
-Restauracija zuba (plombiranje)
-Vađenje zuba

Način rešavanja će zavisiti od zatečenog stanja i u nekim slučajevima od izbora vlasnika.

Naučite Vašu mačku da joj otvarate usta još od najranijeg uzrasta, a da pri tome nema velikog opiranja.

Sledeća faza će biti dentalna higijena (pranje zuba). Čak iako ne uspete da je privolite na pranje zuba, imaćete mogućnost da detaljnije pogledate zube i eventualno primetite neke promene. Resorptivne lezije nisu jedina promena koju možete da primetite kod svog ljubimca. Ako primetite bilo kakvo crvenilo, otok, izraslinu, krvarenje, neprijatan zadah, biće to dovoljan razlog da posetite veterinara i zatražite detaljan stomatološki pregled Vašeg ljubimca.

Dr vet.med. Tatjana Stevanović
sertifikovani stomatolog za pse
Veterinarska ambulanta
“ Pas, mačka i…

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121