Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Tonja i mačor Marko - priča o ljubavi :)
Saturday, 12 September 2015 10:01

Tonja i mačor Marko - priča o ljubavi :)

 • Print

Naša čitateljka Mina Milenković poslala nam je priču o svojoj ćerki i njenom ljubimcu mačoru Marku. Tu je i poruka za sve roditelje.

Zvao se Đura, imao je dva psa nemačka ovčara u dvorištu i svoga gazdu. Onda smo nas dve izašle iz porodilista pre 18 meseci, i od tada on ima nas i mi njega. A naša cerka i on su nerazdvojni.

Promenilo se mnogo šta. Čak smo morali i da ga "prekrstimo" u Marko. Zvučalo nam je malo življe od prethodnog imena.

Mačak i beba - priča o ljubavi

Mačak i beba - priča o ljubavi

Bili su zbunjeni u početku zašto on više nije tako omiljen kod nas nego ta beba. Zašto ona mora prva da jede, a ne on?

Gledali su se pomalo začuđeno, uplašeno, ali ljubav je odmah bila na vidiku. Šunjao se svakodnevno oko kreveca kada je ona htela da spava. Ali joj ne bi dao da spava - igrali su se.

Mazili, gugutali, rasla je uz njega. Učila sam je kako da mazi, brine, hrani, da ga zove da jede, da se slikamo.

Mačak i beba - priča o ljubavi

Mačak i beba - priča o ljubavi


Mačka i beba - priča o ljubavi

Mačka i beba - priča o ljubavi

Pre par meseci čupkala ga je malo za brke, uši i rep, a sada zna da mu odnese doručak, sipa u njegov tanjirić i zovne ga na klopu. Po ceo dan smo napolju, on je vecinu vremena sa nama, ispod breze lezi na ćebencetu.

Uživa. Prede nam, i mi njemu na našem jeziku.

Često cujem mame, roditelje, kako su začuđeni, zašto se ne plasimo dlaka? Kažem im da je sve to prirodno. Suprug i ja smo ceo život rasli sa mačkama. On je spavao sa mačkom koju sakrije u pidžami. Sećam se, jednom nam je pričao da je bio bolestan, sa visokom temperaturom. Doktor je došao da ga pregleda i raskopčao mu pidžamu. Ispod pidžame je lezala tada njihova bela porodična mačka Micika. Doktor je preplasen skocio i pitao ga šta je to zaboga!!!

Ja sam išla sa tatom na pecanje posle škole sa mačkama obavezno. Pisala sam sastave na panju, a one bi se igrale okolo, lovile. Simče je jednom upala u vodu. Bilo je dublje, ja sam se jako uplašila da će je voda odneti, ali je tata spasao. Posle smo lozili logorsku vatru da bi je zgrejali. Dosta lepih upomena, avantura, ljubavi i neznosti sa tim divnim životinjama tako da dlake spadaju na poslednje mesto briga.

Mačka i beba - priča o ljubavi

Mačka i beba - priča o ljubavi

Mačka i beba - priča o ljubavi

Njih dvoje i dalje čekaju jedno drugo sa puta. Odmah kada čuje auto on trči i preskače njegovu ogradu i dolazi kod nas. Ona vristi, ciči od sreće, doleće da ga pomazi, pokazuje na tanjirić. Nedavno smo dobili jos jednog mačora koji je skroz crn kao što je Marko, ali je crn. Njih dvojica, pretpostavljate, se baš i ne vole. Večiti rivali. Svaki dan ih možete čuti kako se raspravljaju. Opširno, dugo i jako glasno. Deca se zaustavljaju, smeju, prolaznici takođe. Borba za presto. Sivi je tu nas stari gost, odomaćio se već, a crni pokušava da mu ukrade obroke. Logično, za krmenadle, i ja bi se raspravljala.

Mačka i beba - priča o ljubavi

Dakle, dragi roditelji opustite se, nije sve u dlakama, ima nešto i u ljubavi i drugarstvu.

Naučite dete kako životinja nije igračka. Da je živo biće. Koje diše, oseća, ima srce, voli, pati. Značiće, verujte (mi).

Autorka teksta i fotografija: Mina Milenković

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121