Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Nakit od loptica mačje dlake? Nije tako ludo kako se čini!
Friday, 21 August 2015 11:45

Nakit od loptica mačje dlake? Nije tako ludo kako se čini!

 • Print

Skrećemo vam pažnju na jedan ne tako bezazlen problem koji redovno muči mačke: loptice progutane dlake.

Mačja dlaka se i onako nalazi skoro na svim našim odevnim predmetima - zašto od nje ne napraviti i neki modni detalj?

Ukoliko redovno četkate i češljate svoju mačku, moguće je smanjiti ovu pojavu na minimum, ali će dlake ipak tu i tamo upadati u oči, obično kad se najmanje nadate. Jedno od najboljih sredstava za uklanjanje viška dlake je svakako čuveni Furminator koji toplo preporučujemo vlasnicima mačaka.

Umetnica i kreatorka unikatnog i modernog nakita, Hajdi Ejbremson (Heidi Abrahamson) je napravila nešto zaista posebno. Sve je počelo jednim dugim i temeljnim četkanjem nekoliko mačaka, a zatim je tako skinuta dlaka rukama oblikovana u guste i čvrste kuglice. Rolanjem dlake između dlanova mačje dlake postaju čvrsto vezane jedna za drugu, formirajući krupne i tvrde "perle". Hajdi je zatim upotrebila svoje veštine oblikovanja srebra, talenat za moderni dizajn i rezultati nisu izostali!

U celom poduhvatu je pomagao i Hajdin mačor Pućini (Puccini) koga možete videti na jednoj od fotografija. Umetnica je na ovaj način dala svoj doprinos u obeležavanju Nacionalnog dana širenja svesti o lopticama mačje dlake (obeležava se u Sjedinjenim Državama svakog 26. aprila).

Ono što mi zovemo loptice ili kuglice progutane mačje dlake, stručno se zove mačji trihobezoar. Reč je nastala od grčkog trih-, što znači dlaka i -bezoar što je termin za svaki strani objekat koji se nalazi u stomaku ili crevima. Potonja reč je persijskog porekla i znači "protivotrov".

Nakit od mačje dlake

Nakit od mačje dlake


Nakit od mačje dlake

Nakit od mačje dlake

Još jedna talentovana dizajnerka nakita, Flora Davis takođe je napravila svoje modne detalje, ovog puta za muški deo ljubitelja mačaka :)

Muški nakit od mačje dlake

Muški nakit od mačje dlake

Muški nakit od mačje dlake


Royal Canin Hairball Care hrana za prirodno izbacivanje progutanih dlaka
Sigurno se pitate zašto ovakva tema zaslužuje da bude obeležena jednim Nacionalnim danom? Pre nego zaključite kako su to samo "ludi Amerikanci..." pročitajte tekst do kraja.

Ukoliko ste primetili ste da se vaša maca dugo namešta i okreće oko posipa ...

Ili sve češće posećuje posip i čudno mjauče .... Ili joj se apetit smanjuje, i nije više tako živahna....

Pre svega proverite da li:

1.    Vaša mačka uvek ima dostupnu svežu vodu (dehidratacija je najčešći uzrok opstipacije tj. zatvora).

2.    Vaša mačka dobija hranu koja pomaže izbacivanje dlaka (mačke veliki deo slobodnog vremena provode ulepšavajući se i u sistem za varenje unesu veliku količinu dlaka koje mogu izazvati opstipaciju). 26. april je svetski dan svesti o mačijim trihobezoarima i pojedine žene nose nakit od mačijih dlaka na taj dan.

Mnoge Royal Canin hrane za mačke imaju sastojke koji na prirodan način pomažu izbacivanje progutane dlake. U njih pre svega spadaju hrane za kućne mačke i dugodlake mačke koje su predisponirane da unose veće količine dlake prilikom svakodne higijene.

3.    Vaša mačka voli novi posip (pojedine mačke teško podnose promenu mirisa, konzistenciju i tip posipa).

4.    Mačka ima istoriju povrede karlice ili zadnjih nogu.

5.    Mačka prima (ili je primala) lekove koji kao neželjeni efekat imaju usporavanje peristaltike (rad mišića creva koji izbacuju stolicu).

Mačji toalet i posip Biokats

Da li bi trebalo da se zabrinete?
Ukoliko Vaša maca često ima problema sa nepravilnom i tvrdom stolicom naš odgovor je svakako potvrdan jer zatvor ne nastaje samo usled navedenih razloga. Ponekad se iza opstipacije kriju: bolesti bubrega, maligna obolenja, strana tela, bolesti paraanalnih žlezda... Rano otkrivanje uzroka opstipacije može sprečiti nastajanje ireverzibilnih problema poput megakolona.

Reagujte na vreme!

Fotografije nakita: Kate Benjamin
Izvor vesti: Heidi Abrahamson

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121