Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Ishrana / Naukom do kvalitetne hrane koju mačke vole
Sunday, 12 July 2015 09:21

Naukom do kvalitetne hrane koju mačke vole

 • Print

Da li znate šta je profil makronutrijenata u hrani? (MNP - Macro Nutrient Profile)

Profil makronutrijenata hrane za mačke MNP Royal Canin Šta je profil makronutrijenata u hrani?
Svaka hrana sadrži makronutrijente tj. proteine, masti i ugljene hidrate. Ovi hranljivi sastojci se obično izražavaju u procentima (%) ukupne energetske vrednosti određene namirnice/hrane. (npr. broj kalorija koji potiču iz proteina, masti i ugljenih hidrata).

Ovi procenti čine profil makronutrijenata hrane (MNP). MNP ne treba mešati sa tipičnom detaljnom listom sastojaka hrane koja obuhvata mnogo više stavki od samih makronutrijenata.

Na primer, ljudska hrana može sadržati 40% ugljenih hidrata, 30% masti i 30% proteina kada se sastav gleda iz ugla energije koja se unosi. Profil vaše ishrane može varirati na dnevnom nivou zavisno od vrste hrane koju unosite, ali neke životinje biraju hranu koja podmiruje njihove specifične potrebe na dnevnom nivou. Mačke su jedne od mnogih životinja sa prirodnom preferencom prema određenom profilu makronutrijenata - one vole hranu koja je bogata proteinima, i koja sadrži malo ugljenih hidrata i umerenu količinu masti.

Idealan profil makronutrijenata (MNP) za mačke izgleda ovako:
- Mačke vole hranu u kojoj manje od 25% enegrije potiče iz ugljenih hidrata
- Mačke vole hranu u kojoj više od 40% energije potiče iz proteina.

Koja je prednost davanja mački hrane koja ima MNP prilagođen prema onome što najviše vole?
Jedinstveni profil makronutrijenata koje koristi Royal Canin garantuje izuzetan ukus i dugoročno rado uzimanje određene hrane u svakom periodu života mačke. Profil makronutrijenata mokre Royal Canin hrane (u konzervama) podmiruje specifične potrebe svake životne faze mačke i obezbeđuje ujednačenu ishranu koja dugoročno jača njeno zdravlje.

Profil makronutrijenata hrane za mačke MNP Royal Canin

Zašto Royal Canin ne nudi preferirani profil makronutrijenata u svim svojim hranama?
Često je slučaj da različite faze života, i specifične potrebe određene jedinke diktiraju posebne potrebe u ishrani koje izlaze van preferiranog profila (MNP). Filozofija Royal Canin-a "Mačka iznad svega" znači da se njenom organizmu putem hrane pruže najidealniji hranljivi sastojci koji će obezbediti optimalno zdravlje. Svaka Royal Canin hrana se ocenjuje prema kriterijumima vrhunskog ukusa, svarljivosti, profila nutrijenata i drugim parametrima, a sve to pre nego postane dostupna vlasnicima mačaka.

Prednosti konzervirane (mokre) i suve mačje hrane
Konzervirana (mokra)                                                   Suva
• Omogućava razblaživanje kalorija                             • Postoje specijalne niskokalorične vrste ove hrane
• Visok sadržaj vlažnosti                                                • Prednost za zdravlje zuba (zahvaljujući sadržaju i teksturi)
• Preferirani profil makronutrijenata - MNP                • Izuzetno prilagođena specifičnim potrebama
• Nutrijenti hrane ispred Sastojaka hrane                  • Nutrijenti hrane ispred Sastojaka hrane
• Meka struktura                                                           • Različite teksture prema specifičnim potrebama

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121