Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Nega i vaspitanje mačke / Zanimljivosti / Ljubimci nisu praznični pokloni!
Friday, 27 December 2019 08:34

Ljubimci nisu praznični pokloni!

  • Print

Nikada ne poklanjajte nekome živo biće. Tačka.

Nemamo statistiku koja bi nam rekla koliko tačno životinja bude napušteno posle praznika, ali veliki broj napuštenih, uličnih pasa i mačaka dovoljno govori za sebe. Deo njih je direktno izbačeno na ulicu nakon što su prestali da budu zanimljivi vlasnicima, ili neljudi jednostavno više nisu hteli da ih hrane i leče. Ili kada su shvatili da se o živom biću mora brinuti, baš svaki dan.

Svako od nas je nekada dobio poklon koji nije želeo. Heklani prsluk od strine, kapu sa cvetićima od babe, kič ukras za orman koji samo skuplja prašinu, spisak je predugačak... Srećom, u pitanju su samo stvari, koje možete pokloniti dalje, skloniti da ih ne gledate ili ih jednostavno baciti u smeće.

Nažalost, kada se dogodi greška i živo biće bude poklonjeno nekome ko ga ne želi (ili nema uslove za njega) posledice mogu biti tragične. 

Mače nije poklon

U zemljama gde postoje zvanični podaci o broju izbačenih životinja u nedeljama i mesecima nakon praznika, navodi se da azili za pse i mačke bukvalno budu preplavljen ljubimcima koji su do tada imali vlasnike. Prema informacijama koje objavljuje RSPCA, u Velikoj Britaniji čak tri životinje budu napuštene svakoga sata, među kojima su najčešće mešanci stafordskog i bulterijera. Mnogi završe u azilima koji su i inače prepunjeni tokom cele godine. 

Iako se o tome nerado priča, u azilima obično dolazi do eutanaziranja slabih i bolesnih životinja kada se pređe kapacitet za smeštaj/hranu.

Ništa srećniju sudbinu nemaju ni životinje koje ne završe u prihvatilištima ili azilima, već ostanu na ulici ili šumi gde su ostavljene. One najčešće umiru od gladi i hladnoće, ili ih pregaze kola. Neki nesavesni vlasnici poklanjaju svoje ljubimce bilo kome ko je voljan da ih uzme, što životinje dovodi u razne opasnosti, od nebrige do zlostavljanja. Napušteni ili poklonjeni psi često završe kao mamci u ilegalnim borbama pasa. 

Ako vam je i samo "pala na pamet" ideja da prijatelje iznenadite čupavim ljubimcem, zaboravite ovaj deo sa iznenađenjem.

LOŠA IDEJA. Iznenađenje može biti čupava igračka, a nikako živa mačka ili pas. Životinje nisu kao drugi pokloni. One traže i zaslužuju puno pažnje, brige, vremena, i naravno - para. Štene i mače će od ljupkog poklona postati "mali monstrum" čim novom vlasniku izgrize omiljeni par cipela, sruši mu jelku, pocepa zavese, eventualno donese buve u kuću i konačno mu napravi trošak i kod veterinara.

Mačkama je potrebna pažnja i igra

Odluka da u svoj dom unesemo životinju ljubimca je veoma ozbiljna. U pitanju je višegodišnja obaveza koja uključuje negu, ishranu i provođenje vremena sa tom životinjom. Štene ili mače mogu biti član porodice 10-15 pa i više godina, pa je važno da se ne žuri prilikom donošenja takve odluke. Ako je odluka pala, takođe je jako važno odabrati mačku ili psa koji odgovaraju načinu života budućeg vlasnika.

To obuhvata njegovu aktivnost, količinu slobodnog vremena, godište, iskustvo sa životinjama i sam karakter. Provereni odgajivači i azili će sigurno insistirati da mačka ili pas odgovaraju svom novom vlasniku, i nikada neće vršiti pritisak da se životinja proda ili usvoji. Naročito ne u svojstvu poklona za vreme praznika.

Mačke nisu praznični pokloni

Ako vama draga osoba zaista želi i prihvata takvu obavezu prema četvoronožnom prijatelju, ima dovoljno vremena, para, strpljenja i ljubavi - čak ni tada nemojte vi praviti konačan izbor. Radije prepustite budućem vlasniku da odabere koju mačku ili psa će usvojiti iz azila, ili uzeti od odgajivača (kao poklon koji vi plaćate). Novi vlasnik ili vlasnica će tako imati odlučujuću ulogu u konačnom izboru svoje buduće ljubimice mace ili psa.

Sem uobičajenog znaka pažnje, ovaj poklon će biti nešto daleko značajnije i vrednije - jer ćete njime dragoj osobi dati na čuvanje jedan vredan život.

Želimo vam srećne praznike u društvu vaših maca! :)

 

PS. Ne zaboravite ni ulične mace, ostavite im malo hrane, ili napravite sklonište za zimu.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121