Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Nega i vaspitanje mačke / Rase mačaka / Koju rasu odabrati?
Thursday, 03 May 2012 07:28

Koju rasu odabrati?

  • Print
All rights reserved by Parka81 All rights reserved by Parka81 http://www.flickr.com/photos/teohyc/4943577335/in/set-72157606735030296

Koju rasu mačaka odabrati?

 

Dominantna svojim skladom i ravnotežom oblika, utiskom gipkosti koji odaje njeno telo, pojava ove male pitome pripadnice reda mačaka – domaće mačke – pruža široku panoramu koju pojačava genetska raznolikost vrste. Rase i boje se mešaju na radost ljubitelja mačaka.

Oko šezdeset rasa mačaka je priznato od različitih felinoloških federacija. Standardi ovih rasa opisuju istorijat, fizički izgled i karakter svake od njih. Bile one male ili velike, vitke ili masivne, morfologija mačaka spada u sledeća tri tipa iz kojih su moguće sve međuvarijante.

Longilinealne, mediolinealne ili brevilinealne?

Rase: u suštini stvar izgleda i naravi. Javlja se prilično uopšten ali često primetan trend: što je mačka izduženija, sve je aktivnija. Što je veća i masivnija, to je mirnija i staloženija. Naravno, ovo je samo tendencija, koju umanjuju pojedinačne varijacije.

Aktivne mačke: one imaju cevasto telo, dugu glavu i velike uši uspravljene prema bilo čemu što se miče. Ispod njihove takozvane "orientalne" morfologije i njihovih vitkih mišića poput onih kod hrtova se krije vatrena narav. Sijamske, Balinežanske, Orijentalne, Mandarin i Cornish Rex su veoma umiljate mačke, komunikativne i jako vezane za svog vlasnika. Navedenim energičnim mačkama koje ne vole samoću trebamo dodati i rasu Sphynx, Bengalsku i Abisinsku mačku.

Vitke, aktivne i radoznale - sijamske mačke


Umerene mačke sa čvrstom naravi
: one imaju atletsko telo i snažne mišiće. Ravnoteža i umerenost su njihova snaga. Obdarene odmerenom i prijatnom naravi, one su uvek prisutne ali ne i nametljive. Takve rase mačake su Chartreux, Evropska, Burmanska, Egipatska Mau i kovrdžava Devon Rex.

Snažne i inteligentne mačke - britanske kratkodlake

Snažne i inteligentne mačke: one su snažne i one su velike. Kao da su svesne svoje važnosti, sa njihovom snagom može da se meri samo njihova nežnost. One mogu biti sasvim okruglaste, poput Britanske ili Kratkodlake egzote, džinovi poput Maine Coon, Norveške, Sibirske i Ragdoll. Neke krasi dugačka dlaka koja zahteva svakodnevno održavanje poput Persijskih, ili dvonedeljnu negu poput mačke Svete Birme. Ove jake i tihe mačke vole društvo čoveka, ali ne i da izigravaju razmažene igračke.

Kratkodlaka ili dugodlaka?

Iako ne postoji naučno objašnjenje za ovaj fenomen, često se primećuje da su, kod rasa koje imaju kratkodlaki i dugodlaki varijetet, dugodlake jedinke mirnije od kratkodlakih. Najbolji primer za ovo su Persijanka i Egzotična kratkodlaka mačka, koja je jednostavno kratkodlaka varijanta Persijske mačke.

Dugodlake i neodoljive - persijske mačke


Koje se od navedenih rasa vama najviše dopadaju? Ukoliko imate neko pitanje na ovu temu, biće nam zadovoljstvo da vam odgovorimo!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121