Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Izložbe mačaka / Zanimljivosti / Pet napuštenih pa spasenih mačića
Wednesday, 06 August 2014 13:38

Pet napuštenih pa spasenih mačića

  • Print

Predivna foto-priča fotografkinje Aleks Grinšpan.

 

Sve je kao što to obično biva počelo sasvim slučajno. Maria, partnerka fotografkinje Aleks Grinšpan bila je u poseti svojim roditeljima na drugom kraju grada (Rehovot, Izrael) kada je čula plač mačića. U prvi mah je mislila da mačići možda samo čekaju svoju majku. Nije neobično da ulične mačke ostave svoje mačiće na sigurnom mestu dok traže hranu. Ipak, kako je dan bio prilično vruć, Maria se zabrinula za mačiće jer su nastavili da kukaju duže od sat vremena.

Posle kratke potrage, otkrila je da je neko ostavio 5 malecnih mačića u kartonskoj kutiji na sred pustog travnjaka. Mačići su bili u lošem stanju, prljavi, neuhranjeni, pregladneli i dehidrirani do krajnjih granica. Pokušavali su besomučno da izađu iz kutije i tada je Marija pozvala Aleks. Posle kratkog razgovora shvatile su da nema druge sem da ih donesu kući i spasu od sigurne smrti.

Mačići ostavljeni u kutiji

"Ne znam kako su mačići završili u kutiji, ali po njihovom izgledu bi se reklo da su i rođeni na ulici" kaže Aleks. "U kutiju ih je svakako stavio čovek. Bili su prljavi, mršavi i prepuni buva. Odneli smo ih kod veterinara koji ih je očistio i nahranio. Nekoliko veterinara nam je reklo da tako mali mačići retko prežive bez svoje majke. U pitanju je bio svojevrsni test da li smo u stanju da ih othranimo i odnegujemo. Prihvatili smo izazov i odgajili ih najbolje što umemo, u nadi da ćemo im pronaći dobre vlasnike".

Kao što majka brine o svojoj deci, Aleks je brižno čuvala mačiće. Očekivano, oni su ubrzo bili postali mnogo više od kućnih ljubimaca, nešto poput članova porodice. "Bilo je uzbudljivo, ali i fascinantno gledati njihovu tranformaciju, njihovu vezu jednih sa drugima, i vezu sa mnom kao njihovom maćehom. Dok su i dalje morali da sisaju, hranili smo ih posebnim mlekom za mačiće. Mačići bi se pentrali po meni čim bih ušla u sobu. Čak i kada su uveliko jeli suvu hranu oni bi se radije prvo mazili sa mnom i pokušavali da sisaju vrhove mojih prstiju. I sada prepoznaju moj glas i dotrčavaju sa drugog kraja kuće kad god ih pozovem".

Tito i pas

Spaseni mačići

Mačići i pas

Aleks i Marija su već imale kućnog ljubimca, mešanku boksera i labradora, koja se takođe odmah zaljubila u mačiće. Keruša se od samog početka ponašala kao da su mačići njena deca, a najmanje mače, mužjak Tito, se momentalno vezao za nju. Tito bi se tako često mogao videti kako uživa sedeći priljubljen uz psa.

Mačići su sada stari dva i po meseca, a tri su već pronašla svoj novi dom. Dva preostala mačeta i dalje traže svoje nove vlasnike. Dobro delo kojim je spašeno 5 života zabeležio je i fotoaparat ove mlade fotografkinje. Uživajte u prelepim scenema :)

--

Znamo da su ovakve priče nešto sto svi koji se bave zaštitom životinja stalno iznova doživljavaju, a retko fotografišu jer ne žele da se hvale. Njihovo plemenito postupanje zaslužuje poštovanje i pomoć svih ljubitelja životinja. 


Izvor: Alex Greenshpun Photography

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121