Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 14 February 2016 09:17

Moskovsko mačkarsko "pozorište" - bezazlena zabava ili mučilište?

  • Print

Cirkus je cirkus, ma koliko se klovnovi trudili da sve izgleda duhovito i da su životinje vesele.

Sve je počelo devedesetih godina kada je Jurij Kuklačev, nekadašnje glumačko "čudo od deteta", i kasnije poznati trener životinja, otvorio "Mačkarsko pozorište" (Театр Кошек Куклачева). Jurij svojoj publici priča kako je ceo život želeo da napravi sopstveno pozorište, ali takvo da ono u sebi sadrži artističke elemente i životinje koje posetiocima prikazuju trikove. Gledajući video snimke, moramo priznati da sem te reči "teatar", ovo ipak sve izgleda kao cirkus, sa uobičajenim nizom cirkuskih tačaka.

Očekivano, brojne mačke uz asistenciju klovnova, artista i publike izvode različite trikove, na oduševljenje dece koja čine najveći deo publike.

Od nekadašnje cirkuske trupe koja je jedva krpila kraj sa krajem, pre desetak godina Jurij i njegova porodica (svi su angažovani u "Mačjem teatru"), sklapaju prilično povoljan dogovor sa gradskim vlastima Moskve. Oni danas sa ponosom ističu titulu "Zaslužnih umetnika Rusije" na svojim plakatima, a zgrada u kojoj se nalazi Театр Кошек nalazi se u centralnoj gradskoj zoni, gde je poslovni prostor papreno skup.

Mačji cirkus u Moskvi

Kako nismo u prilici da lično posetimo ovaj "teatar", okrenuli smo se nebrojenim video snimcima koji se mogu pregledati na YouTube i sličnim portalima. Sudeći po njima, mačke izvode neke vratolomije koje uprkos svojoj spretnosti nikada ne bi radile. Trčanje, balansiranje, penjanje i skokovi na manjim razdaljinama su jedno, dok je hodanje na prednjim šapama unazad, hodanje po lopti i skakanje sa ogromnih visina u ponor ipak nešto sasvim drugo. Znajući mačji karakter, možemo samo da zamišljamo kako izgleda obuka za ovakve "trikove".

Mačkarski cirkus u Moskvi

Mačji cirkus u Moskvi

Mačji cirkus u Moskvi

Mačji cirkus u Moskvi

To naravno nije sve. Preglasna muzika, bubnjevi koji najavljuju opasne trikove, reflektorska svetla koja se velikom brzinom pale i gase, glasno navijanje i tapšanje publike... zamislite sami kako to izgleda i zvuči u stvarnosti. A zatim zamislite reakciju svoje mačke u takvim okolnostima...

Nakon odgledanih tridesetak video snimaka i desetak novinskih izveštaja, malo je reći da smo sumnjičavi da u ovom "Mačjem pozorištu" dobrobit mačaka stoji na prvom mestu. Osnivač Kuklačev, i njegovi zaposleni naravno negiraju bilo kakvu primenu sile, i ističu svoju izuzetnu ljubav prema životinjama. Naime, sem mačaka u njihovim predstavama učestvuje i nekoliko pasa.

Dodatnu senku na "idilu" bacaju i svedočenja nekadašnjih saradnika i društava za zaštitu životinja koja su više puta protestovala zbog ovog mačjeg cirkusa. Veterinar Nikolaj Loginov, koji je do 2007. godine brinuo o preko 100 mačaka u ovom "pozorištu", tvrdi da su mačke izgladnjivane kako bi radile trikove za hranu. Najproblematičnija optužba je da su prilikom "učenja" da sede na visokim platformama, mačkama oko vrata stavljane omče, te da bi one ostale da vise ukoliko pokušaju da skoče dole. Tada bi ih spuštali pa se mačke ne bi ugušile do smrti, ali je sama metoda i više nego za osudu.

Ovaj veterinar takođe navodi i neke druge, manje brutalne detalje, koji ilustruju da je ovo ipak samo još jedan "dobri stari" cirkus. Prema njegovim rečima, Kuklačev je godinama odbijao da steriliše ženke i svesno ih puštao da se nekontrolisano pare, te da su mačke rutinski držane u premalim kavezima. Sin vlasnika pozorišta, koji je glavni menadžer, u više navrata je zainteresovanim novinarima prikazivao delove tzv. "Mačjeg hrama", staklenih prostorija u kojima se mačke odmaraju pre i posle nastupa, a da ih posetioci mogu gledati. U ovim staklenim kutijama ne vide se bilo kakve kućice u koje mačke mogu da se povuku i osame daleko od pogleda dece koja lupkaju po staklu. Ovaj detalj takođe ukazuje na svesno zanemarivanje svima poznatih potreba  životinja, a posebno mačaka, kada je odmor u pitanju.


I dok su posetioci, mahom roditelji sa decom, prezadovoljni zabavom koju dobijaju za svoj novac, po njihovim komentarima (na internetu) može se zaključiti da su to isti ljudi koji misle i da životinje u Zoo vrtovima uživaju.

Balansiranje i hodanje na lopti, hodanje na prednjim šapama unazad, i skokovi u ponor sa 6m nisu prirodna stvar.

Mačji cirkus u Moskvi
(sličica je "izvađena" iz video snimka radi procene o visini sa koje mačka skače)

Sa druge strane neko će sigurno reći i da zatvaranje mačke da živi u kući nije prirodno. Velika razlika između ovih neprirodnih okolnosti je što moskovski mačji cirkus ima predstave svaka dva dana. To u prevodu znači veoma česta ponavljanja ovih nenormalnih okolnosti. Kada odgovoran vlasnik mačke (koji je čuva u zatvorenom) sa njom vežba trikove, on to ne radi zbog prodaje ulaznica, već radi ispunjavanja fizičke potreba svoje mačke, bez prisile.

Poznajući mačju prirodu, sigurni smo da je čak i ovakvu "instituciju" moguće prilagoditi dobrobiti životinja, bez njihovog ponižavanja i izlaganja nepotrebnim opasnostima, preglasnim zvucima i zaslepljujućim svetlima. Svedoci smo brojnih primera da su mačke u Rusiji omiljene životinje, te je šteta što postoje i slučajevi koji kvare tu lepu sliku, makar koliko ona možda bila i nerealna...

Agility za mačke o kome smo pisali u nekoliko navrata, odličan je primer "iskorišćavanja" vrhunske spretnosti mačke na način koji je ne degradira u jeftinog klovna koji skače na glavu za aplauz i nečiju zaradu.

 

Recite NE cirkusima sa životinjama i Zoo-vrtovima. Kada ne budu imali posetioce, ta mučilišta neće ni postojati.

 

Linkovi:

Mačji cirkus Moskva

Bojkot mačjeg cirkusa u Moskvi

Vice News u poseti mačjem cirkusu

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121