Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 25 July 2015 20:46

Mačka Tama proglašena boginjom u Japanu!

  • Print

Mačka Tama koja je osvojila srca Japanaca kao "šefica železničke stanice", nakon sahrane proglašena je boginjom.

Zaštitno lice lokalne železnice i svojevrsna moderna japanska heroina, trobojna (kaliko) mačka Tama uginula je 22. juna 2015. od posledica srčanog udara u 16. godini života.

Mačka Tama je 2007. godine dobila zvanje "stationmaster" (kod nas bi to bio šef stanice) na železničkoj stanici Kiši (貴志駅, Kishi-eki) u Kinokawi, 75km od Osake. Sedela bi nenametljivo na ulaznoj kapiji stanice sa svojom specijalnom kapicom i tiho dočekivala i ispraćala putnike. Nije prošlo puno vremena, i ova prelepa maca je svojom pojavom i elegancijom privukla pažnju turista, ljubitelja mačaka i postala poznata širom sveta. Njena ogromna popularnost je dovela do povećanja prometa železničkoj kompaniji ali i lokalnoj ekonomiji, od turističkih smeštaja do industrije suvenira...

Krajem juna 2015. Tama je sahranjena po običajima Šinto religije na železničkoj stanici gde je živela i radila, a okviru te ceremonije je proglašena i boginjom. Šinto religija postoji samo u Japanu, upražnjavaju je mnogi Japanci i ima mnoštvo bogova, uključujući i životinje.

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice

Na jednom od foto-portreta istaknutih na sahrani, Tama pozira sa železničarskom kapicom i tamnoplavim plaštom. Sake, lubenica, jabuke, kupus i drugo voće i povrće okruživali su pogrebni oltar. Kućica ispred stanice bila je zatrpana mnoštvom buketa, konzervama ribe i drugim poklonima koje su hiljade obožavalaca iz celog Japana ostavili prilikom dolaska da se pomole.

Predsednik železničke kompanije Micunobu Kodžima (Mitsunobu Kojima) se zahvalio mački Tami na njenom uticaju i delu, i rekao da će ona od avgusta konačno počivati u obližnjem mačjem svetilištu.

Pre nego što je "čudotvorna" mačka došla, lokalna železnička linija Kišigava je bila na ivici bankrota, a sama stanica čak nije imala zaposlenih jer su poslednji dali otkaze prethodne godine. Kodžima kaže da je davanje radnog mesta mački u prvom trenutku urađeno kao izgovor da ona bude zadržana na samoj stanici.

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice

Mačka Tama koja je osvojila srca Japanaca kao

Tama je na stanici imala svoju "kancelaciju" odvojenu od buke i gužve gde je mogla da se odmara na miru. (slika gore)

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice"Ali ona je zaista radila svoj posao", kaže predsednik kompanije. Ostatak priče se graniči sa čudom, a dizanje firme "iz mrtvih" je dalo podstrek i desetinama manjih lokalnih železničkih linija. "Tama-čan se stvarno pojavila kao spasilac, kao boginja. Zaista mi je bila čast što sam imao priliku da radim u njenom društvu", dodao je Kodžima u svom oproštajnom govoru. Prema njegovim rečima, za vreme svog radnog veka, procenjuje se da je mačka Tama lokalnoj ekonomiji pomogla sa oko 9 miliona dolara!!!

2007. godine mačka za svoj doprinos oživljavanju ekonomije dobila nagradu od guvernera oblasti Wakayama, dok je 2013. unapređena u počasnu zamenicu generalnog direktora kompanije Wakayama Electric Railway.

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice

Kodžima kaže da, kada je posetio mačku u veterinarkoj klinici dan pre nego što je uginula, da se mačka probudila i pružila šape ka njemu, kao da je tražila dodir i maženje, i gledala da pravo u oči. On joj je tom prilikom poželeo da što pre ozdravi kako bi mogli da zajedno proslave predstojeći jubilej 10 godina njenog rada na mestu šefice stanice, a mačka je jednom mjauknula dok joj je pričao.

Inače, Tama je često ime za mačku u Japanu, zemlji u kojoj se mačke smatraju spiritualnim životinjama. Reč "Tama" bi se mogla prevesti kao "blago", "loptica" ili "duša".

Na korporativnoj lestvici ove kompanije Tama se popela sa mesta šefice stanice do glavne upravnice i počasne podpredsednice kompanije, a zatim je i posthumno proglašena "počasnom večnom šeficom stanice"!

Maćka Tama uginula - proglašena boginjom i večnom šeficom stanice
Dobroćudnu i jedinstvenu macu će po svemu sudeći naslediti još jedna trobojna - kaliko maca, po imenu Nitama (slika gore), koja je trenutno pripravnice za mesto otpravnice vozova. :)

Još jednom, kao u našem nedavnom tekstu o spasavanju mačeta sa mosta - BRAVO JAPANCI!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121