Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 28 May 2015 17:04

Mače sa dve noge i velikim srcem

  • Print

Životna priča mačeta sa poremećajem u razvoju - priča koja će zaista dirnuti i najtvrđe među nama.

Ona se zove Lil Bunny Sue Roux, ili kraće - Ru. Prvo deo imena je dobila jer na zadnjim šapama podseća na zeca kada se uspravi. Donosimo vam prevod intervjua sa Jackie Deak Akey, dobrotvorkom koja je iz jednog azila usvojila ovo jedinstveno i napušteno biće.

Kako ste došli do ovog mačeta?
Inače radim u maloj veterinarskoj klinici u Nju Orleansu, a jedan naš klijent vodi obližnji azil za životinje. Krajem 2014. godine, njega su kontaktirali iz drugog azila koji se nalazi van Nju Orleansa, obavestili ga da im je ostavljeno mače sa dve noge i pitali ga da li je zainteresovan da preuzme staranje o njemu. Kako zbog brojnih drugih životinja nije imao mogućnosti da se brine o mačetu sa posebnim potrebama, poslao nam je njenu sliku na email. Kada sam je videla, zaljubila sam se istog trenutka. Mala Ru je sutradan dovedena u našu kliniku a iste večeri sam je odnela svojoj kući.

Zašto je Ru bila napuštena?
Navodno su prethodni vlasnici kao razlog napisali to što nije bila u stanju da zakopava svoj izmet u toaletu. Ovo me stvarno rastužilo jer ona zaista uvek pokušava i trudi se najbolje što ume sa svojim neizraslim prednjim nožicama. One su nažalost prekratke da bi dosegle do posipa. Osim nedostatka prednjih nogu, ona takođe ima i kratak rep koji je verovatno isto kongenitalni (razvojni, ne genetski) poremećaj.

Koliko je maca Ru stara?
Imala je 6 meseci kada smo je usvojili krajem prošle godine, tako da je sada u aprilu napunila godinu dana. Tačan dan rođenja nije poznat ali smo odabrali da to bude 15. april 2014.

Šta se zapravo dogodilo sa njenim prednjim nogama?
Ona je rođena bez prednjih nogu, usled kongenitalnog poremećaja, najverovatnije izazvanog retkim oboljenjem koje se zove transverzalna hemomelija. Njeni rentgenski snimci pokazuju da se njene prednje noge završavaju kod humerusa, gornje kosti prednje noge.

Mačka Ru

Da li je sve to boli?
Veterinari u našoj klinici su je više puta pregledali i smatraju da je ništa ne boli. Ona je prilično pokretna i dobro funkcioniše i bez prednjih nogu. Postoji opasnost od nastanka problema sa kičmom kada bude starija, jer se kreće drugačije nego što to mačke inače rade, ali za sada rentgenski snimci pokazuju zdravu kičmu.

Da li će Ru morati da dobije neku vrstu preteze u budućnosti?
Kako je veoma pokretna i bez preteze, čini se da joj u ovom trenutku ona nije potrebna. Njene zadnje noge su prilično jake i njima ume da skoči izuzetno visoko! Planiram da je vodim na redovne preglede kod ortopeda specijalista kako bude starila.

Kako se ova posebna maca kreće i igra?
Ru je usavršila svoj specifičan hod ne samo koračanjem na zadnjim nogama već i držanjem najnižeg dela zadnje noge vodoravno radi bolje ravnoteže, poput kengura. Njene prednje nerazvijene nožice se klate napred-nazad dok hoda ali ne dodiruku zemlju. Kada želi da se brzo kreće ili da se igra (omiljeno joj je da juri i začikava svoju drugaricu macu Grejbi) ona skače sa obe zadnje noge istovremeno, poput zeca. U stanju je da se kreće jako brzo kada želi. Ima nekoliko svojih omiljenih igračaka koje sama vadi iz kutije i baca ih okolo zubima jer ne može prednjim nogama. Impresivno je gledati je kako se prilagodila, iako je sve to za nju sasvim normalno.

Kako izgleda jedan tipičan dan u životu mace Ru?
Ru me sa ivice kreveta budi svakog jutra mjaukanjem, a ja to zovem alarmom koji samo hrana može da ugasi! Zatim naizmenično drema i igra se sa dve svoje starije drugarice, četvoronožne mačke, Konom i Grejbi. One razbacaju svoje igračke po celoj kući tokom dana. Kasnije traže večeru isto tako glasnim mjaukanjem. Ru ima izuzetan apetit. Nakon večere uvek dugo liže i čisti svoju dlaku, sa kraćom eksplozivnom jurnjavom pre spavanja. Kada je vreme za počinak, ili je ja prenesem, ili ona sama skoči na naš krevet, sklupča se i zaspi. :)

Iako je njena vlasnica Džeki tek nedavno aktivirala Instagram nalog za jedinstvenu Ru, njena ljubimica već ima nekoliko desetina hiljada pratilaca! Svi do jednog su ljubitelji mačaka koje je dirnula ova priča...Kako u šali kaže Džeki, stalno priča Ru o tome kako je postala poznata internet zvezda, ali se ona uopšte ne obazire na te priče i samo želi da zna kad je klopa! :)))

Ipak, nesumnjivo je da ovaj primer predstavlja inspiraciju za mnoge ljubitelje životinja.

Mačka i zeka

Kakav je karakter mačke sa posebnim potrebama?
Ru ponekad ume da bude potpuno nezavisna, sa stavom "pusti me, sama ću", ali nekada ume i da dozvoli da joj pomognemo. Mlada je i puna pozitivne energije jednog mačeta koja se preliva na sve strane, na druge mačke i ljude oko nje. Najviše voli da se mazi pred spavanje kada glasno prede dok je češkamo po bradi. Ukratko - Ru je jedna dobroćudna i draga mačka!

Šta Ru voli a šta ne voli?
Ona voli da jede i spava, da proteže svoje prednje neizrasle nožice i snažne zadnje noge. Voli da se širi po krevetu, češka ispod brade i isteže svoje prednje nožice na razne predmete, poput stolica i ivica stolova, tražeći dodatne poslastice. Obožava da začikava svoju najbolju drugaricu macu Grejbi, da baca i juri plišanog miša, da gleda ribice u akvarijumu i ptice kroz prozor. Naravno, mnogo voli da mi liže nos sa svojim hrapavim jezikom :)

Ru nikako ne voli automatski usisivač mada se vremenom navikla na njega, ne voli da čeka hranu i mislim da ne voli ljude koji je sažaljevaju! Ona samo želi da svi budu srećni i zadovoljni životom kao što je i ona.

 Mačka Ru bez prednjih nogu koja normalno živi

Kako ste joj dali ime?
Veovatno ćete zažaliti što ste pitali! Njeno puno ime je Lil’ Bunny Sue Roux Hendrickson Deak Akey! "Lil’ Bunny Sue Roux" je predstava prema dečjoj pesmici "Little Bunny Foo Foo". "Lil’ Bunny" je zato što skače kao zec, a "Sue" je nadimak najvećeg, najkompletnijeg i najočuvanijeg primerka dinosaurusa T. Rex-a, koji se nalazi u Čikagu, odakle sam rodom. Sue je otkrila paleontološkinja Sue Hendrickson. "Roux" je skraćeno od "kangaroo", kako se piše na slengu iz Nju Orleansa. "Deak" je moje prezime, a "Akey" je prezime mog supruga.

Da li ste oduvek imali mačke ili druge kućne ljubimce?
Naravno! Osim tri mačke koje sada imam, takođe imam dva kunića i tri mala papagaja. Životinje su mi oduvek bile veoma važne. Pohađala sam prirodne nauke u školi, i proučavala životinje u Brazilu i Južnoj Africi. Radila sam u mnogim poljima vezanim za životinje, uključujući veterinarske klinike, zoo vrtove, pap i u jednom rezervatu za ptice na Havajima. Izuzetno mi je važna briga o životinjama!Imate li neki savet za buduće vlasnike mačaka?
Molim Vas da usvajate napuštene ljubimce! Toliko je puno predivnih mačaka u azilima kojima treba topao dom. I naravno nemojte otpisivati mačiće kojima je potrebna posebna nega. Mi smo neizrecivo zahvalni što je u naše živote došla Ru i učinila nas bogatijim ljudima.


Zaista, ima li se šta dodati?


Instagram @lilbunnysueroux

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121