Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 25 November 2014 14:30

Krugovi za mačke, nova internet zaraza

  • Print

Interesantna pojava - vaša mačka će sama sesti u nacrtani ili napravljeni krug na podu!

U ponekad žustrim raspravama ljubitelja mačaka i pasa o tome koja je od ove životinje pametnija, lepša, bolja ili spretnija, vlasnici pasa često potežu argument da psi mogu naučiti mnogo više trikova od mačaka. Da stvari nisu tako crno-bele mogli ste pogledati u nedavno objavljenom intervjuu sa mladom Čehinjom koja se bavi obukom mačaka za agility sport. Taj tekst o treniranju mačaka možete pogledati ovde.

Razlike između mačaka i pasa nesumnjivo postoje, ali po svemu sudećo više imaju veze sa različitim karakterom ovih životinja, a manje sa inteligencijom. Međutim...vlasnici mačaka sada mogu da se pohvale da njihove ljubimice neke trikove jednostavno imaju urođene :)

Krajem oktobra 2014., u kući jednog mačkarskog foto-blogera u Japanu dogodila se zanimljiva situacija. Naime, njegov mačak (izuzetno redak muški primerak sa calico kombinacijom boja) je nekoliko puta sam seo u zamišljeni krug koji je činio strujni kabl na stolu. Kada je to primetio, vlasnik je, probe radi, napravio zamišljeni krug od lepljive trake na podu. Na njegovo čuđenje, mačak je nepogrešivo opet seo baš u sredinu tog kruga.

Mačka u krugu, ovako je sve počelo

Mačka u krugu

Nakon što je objavio fotografije na jednoj društvenoj mreži, priča se kao virus proširila po celom svetu. Brojni vlasnici mačaka su isprobavali i fotografisali različite krugove na ravnim površinama u koje bi njihove mačke u većini slučajeva sedale bez dodatnih sugestija. Eksperiment uspeva i sa više mačaka i više krugova, zatim sa drugim geometrijskim oblicima, pa čak i u prisustvu pasa!Varijacije na temu su se nizale, krugovi i slični oblici su pravljeni od najrazličitijih predmeta, a mačke bi same birale da sede u njima. Dok se jedni pitaju šta bi moglo da bude objašnjenje za ovakvo ponašanje mačaka, drugi jednostavno koriste priliku da se zabave sa svojim ljubimcima, naprave interesantne fotografije i podele ih sa drugim ljubiteljima mačaka na internetu. Neki ljubitelji idu čak i dalje, nazivajući ovo "krugom za hvatanje mačaka", jer navodno kada jednom sednu u njega, mačke ne žele da izađu.

Naučnici i veterinari koji se bave ponašanjem mačakama, za sada ne daju konačna objašnjenja. Za bilo kakve definitivne zaključke je neophodno posmatranje u kontrolisanim uslovima kako bi se sa nedvosmisleno utvrdilo da li zaista većina mačaka ovako reaguje. Do tada se može samo spekulisati da mačja psiha možda posmatra krug kao neku vrstu barijere koja pruža zaštitu, prostor koji se može smatrati "svojim" na inače ravnoj površini bez drugih predmeta...

Nas je zainteresovala tema, pre svega razonode radi, te smo pokušali da krug pravimo od različitih predmeta. Rezultati su bili trenutni, mada ostaje da isto ovo pokušamo sa drugom mačkom koja je ovoga puta sa tople peći samo nehajno pogledala krug na podu... :)

Zdrava maca u krugu

Probajte i vi sa svojom macom, sve što vam je potrebno je malo slobodnog prostora, lepljiva traka, kabl ili bilo šta što može oblikovati krug, i naravno fotoaparat da se zabeleže rezultati.

Pošaljite fotografije svojih maca koje sede u krugu na našu Facebook stranicu i objavićemo ih u posebnom tekstu! :)Korisni linkovi:
Guremike.jp
Mačji krugovi na mreži Reddit

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121