Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Higijena i nega / Zanimljivosti / Mačak maneken sa početka XX veka
Thursday, 14 April 2016 09:46

Mačak maneken sa početka XX veka

  • Print

Američki fotograf, poreklom iz Nemačke, u Njujorku je imao fotografski studio gde je važnu ulogu imao njegov mačak.

Arnold Genthe je kao fotograf stremio da na svojim fotografijama zabeleži ljudsku srž svojih modela, da zađe dalje od "uobičajenog snimanja odeće i fotografske maske". Koristio je nenametljiv fotoaparat i svojim modelima nikada nije najavljivao kada će napraviti snimak.

Fotografisao je mnoge poznate i istaknute ličnosti tog vremena, uključujući francusku glumicu Saru Bernart (Sarah Bernhardt), književnike Džeka Londona (Jack London) i Artura Konana Dojla, balerinu Anu Pavlovu (Анна Павлова), pa i državnike Teodora Ruzvelta (Theodore Roosevelt) i Vudroa Vilsona (Woodrow Wilson).

Naravno, mi ga ovde predstavljamo iz drugog razloga. Naime, njegov kućni ljubimac, mačak Bazer (Buzzer) se pojavljuje na jako velikom broju njegovih ženskih portreta. Po svemu sudeći, on je gošćama u studiju nudio svog mačka kao rekvizit da bi se  opustile, a fotografije bile prirodnije i sa manje poziranja.

Pregledajući brojne fotografije i datume kada su nastale, istoriografi Kongresne biblioteke Sjedinjenih Država uočili su da je zapravo postojalo više "Bazera" tj da nije uvek bila ista mačka na fotografijama.

Arnold se nikada nije ženio, a nakon što je preminuo 1942. godine sve njegove stvari je preuzela njegova sekretarica. Jedan tekst koji je objavio časopis Evening Star je podstakao bibiliotekara i istoriografa Arčibalda Mekleiša (Archibald MacLeish) da javnost upozna sa negativima koji su dotle stajali u skladištu biblioteke. 

Nema mnogo više detalja o fotografu i njegovom mačku, ali je očigledno da ga ja toliko voleo da je i posao povezao sa prisustvom i učešćem svog ljubimca. :)


Mačak u fotostudiju početkom XX veka

Imao sam 4 godine i kada me dadilja odvela da vidim svog tek rođenog brata Huga, ozbiljno sam rekao "Više bih voleo neko mače." - ARNOLD GENTHE

 

Mačak u fotostudiju početkom XX veka

Volim pse, ali mačke su mi uvek više značile, i bile mi mudre i saosećajne kao prijatelji u mnogim usamljenim trenucima." - ARNOLD GENTHE

 

Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka

 

Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka

Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka


Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka


Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka

Mačak u studiju nemačkog fotografa početkom XX veka

 

Izvor: Library of Congress

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121