Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zdravlje mačke / Mače nakon rođenja
Thursday, 17 May 2012 08:28

Mače nakon rođenja

  • Print
Mače nakon rođenja Mače nakon rođenja

Najosetljiviji period u životu mačke

Mače nakon rođenja

Period u kome treba paziti

Tokom ovog kratkog perioda koji traje nekoliko nedelja, od rođenja do prestanka sisanja, osetljivo mače teško samo stotinak grama i potpuno zavisno od majke, će savladati večinu veština koje će posedovati kao odrasla jedinka, i utvrditi svoje navike u ishrani.

Porođaj
Nakon parenja, period inkubacije mačke traje od 63 do 66 dana u proseku. Nekoliko dana pre porođaja, ženka, nervozna, traži mirno mesto, zakonjeno od svetlosti, gde će moći da napravi svoje gnezdo. Plastična kutija sa dnom pokrivenim čistim komadima tkanine, postavljena na primer u dnu ormana, će verovatno biti odabrana, ukoliko u njoj komotno može ležati mačka sa svojim malim mačićima. Staloženo i umirijuće prisustvo vlasnika je važno u tom trenutku.

Oštri grčevi materice dovode do rađanja svakog mačeta, u intervalima od 30 do 60 minuta. Ženka kida plodovu membranu i vadi glavu novorođenog mladunca, grejući ga i podstičući njegovo disanje intenzivnim lizanjem. Leglo može imati od jednog do deset mačića (uz izuzetnim slučajevima i više) koji u proseku imaju od 70 do 150 grama, u zavisnosti od rase.

Prve četiri nedelje
Čim se pupčana vrpca prekine, mače, koje je majka očistila, puzi do jedne od njenih bradavica, vođeno toplinom i mirisom majčinog stomaka. Njegovi prvi obroci još uvek ne sadrže mleko već kolostrum. Ova tečnost čiji se izgled i sastav razlikuju od mleka sadrži brojna antitela koja su od životne važnosti za obezbeđivanje osnovnog imuniteta mačeta.

Sisanje i spavanje u dodiru sa majkom i svojom braćom i sestrama su jedine aktivnosti mačeta tokom ovih najranijih dana. Potpuno zavisno od majke, njegova borba za život je već počela kako pokušava da sebi obezbedi pristup najboljoj mogućoj mlečnoj žlezdi majke. Kako je slepo i gluvo, njegovo najrazvijenija čula su čulo mirisa i dodira. Njegovo čulo sluha postaje funkcionalno tek najranije petog dana života. Između sedmog i petnaestog dana mače otvara oči. Ono se može orijentisati prema sluhu posle 14. dana života. Sa oko 17 dana ono počinje da hoda na svoje četiri noge. Sa mesec dana života ono je u stanju da se orijentiše u prostoru pomoću zvuka, svetla i mirisa.

Period pre i nakon prestanka sisanja
Nakon što dobije kolostrum tokom prvih sati svog života, mače sisa majčino mleko. U slučaju većeg legla, kada je lučenje mleka majke nedovoljno ili ukoliko je mače odvojeno od majke, vi i dalje imate načina da mačetu obezbedite odgovarajuće mleko. Sposobnost mačeta da vari mlečni šećer, laktozu polako slabi u korist drugih probavnih sposobnosti. Kako majčina laktacija jenjava, i dolazi do pojave prvih mlečnih zuba, počinje period promene ishrane počinje izmešu treće i četvrte nedelje starosti. On dovodi do prekida u krivulji rasta.

Preporučena ishrana, koja će postepeno zameniti ishranu mlekom, mora tada podmiriti sve nutritivne potrebe mačeta kako ne bi došlo do nedostatka energije i slabljenja njegovog inače osetljivog imuniteta. Health Nutrition 1st stage hrana za najmlađe mačiće, koja odgovara mlečnim zubima, obezbeđuje mu ultra-pojačanu orobavnu bezbednost zahvaljujući odabiru visoko-svarljivih proteina. Ona takođe pomaže u jačanju njegovog prirodnog imuniteta. Prema U skladu sa svojom postojanošću, ona se može davati pomešana sa Royal Canin fomula zamenskim mlekom, zatim sa vodom i na kraju u svojoj suvoj formi. Sa sedam ili osam nedelja života mače potpuno prestaje da sisa. Nakon 4 meseca starosti, može se nastaviti sa hranom za drugu fazu rasta - 2nd Stage Health Nutrition koja je pripremljena za rast mačeta od 4. do 12. meseca života.

Faktori uticaja

Svako mače ima drugačiji rast

Rast i razvoj mačića se razlikuje prema faktorima koji su specifični za jedinku I faktorima koji su vezani za njenu okolinu.

Rast je fenomen koji se može kvantitativno ocenjivati merenjem povećanja težine mačeta. Što se tiče razvoja, radi se o kvalitativnoj pojavi koja odgovara transformaciji embriona u odraslu jedinku sposobnu da se pari. Ove pojave obuhvataju unutrašnje faktore rase, pola I genotipa roditelja, I spoljašnje faktore vezane za životnu okolinu mačeta, koja utiče na njegov rast I razvoj.

Karakteristike vezane za mače

Ovo su prirodni genetski faktori. Potrebno je pomenuti sledeće:

  • Rasa: novorođeni mladunci velikih rasa poput Maine Coon su teži od onih kod drugih rasa.
  • Pol: seksualni dimorfizam, praktično nepostojeći pri rođenju, raste sa sazrevanjem. Mužjaci postaju teži od ženki između 6. I 12. Meseca života. Njihov potencijal rasta je dakle veći, ali se događa nekoliko nedelja kasnije.
  • Težina majke: što je majka teža i po veličini veća, i u boljoj kondiciji, biće bolja dadilja i biće brži tempo rasta mačića.
  • Individualni genetski faktori: mešavina majčinih genotipa i očevih genotipa dovodi do stvaranja jedinstvenog bića koje pokazuje razlike u svom koštanom i mišićnom razvoju i tempu rasta, u poređenju sa svojom braćom i sestrama iz legla.
  • Hormonski faktori: nakon rođenja, rastom upravljaju određeni hormoni koje mače stvara.

Spoljašnji faktori:

  • Kvalitet sredine: kao I drugi faktori sredine, higijena I mir značajno uslovljavaju rast. Loša higijena slabi majku I njene mačiće. Stres utiče na sisanje I remeti hormonsku ravnotežu.
  • Veličina legla: što je leglo veće, preko 5 mačića, znači da će više njih bti hranjeno sa istom količinom mleka.
  • Ishrana majke tokom i posle inkubacije: ženke mačaka moraju imati svoju idealnu težinu pre parenja. Loše hranjene mačke nose rizik od rađanja premalih mačića ili od nesposobnosti da ih hrane mlekom. Od početka inkubacije, ženki treba davati hranu bogatu mastima i samim tim, visokom količinom energije. Health Nutrition hrana za mačiće zadovoljava ove nutritivne potrebe zahvaljujući koncentraciji ključnih sastojaka: visok energetski sastav, kvantitativno i kvalitativno visok unos proteina, povećan unos minerala (kalcijum) i vitamina. Ova hrana takođe pokriva period dojenja tokom koga nutritivne potrebe značajno rastu. Ukoliko se ukaže potreba, za mačiće, Royal Canin formula zamensko mleko se može dodavati, ili čak i zameniti majčino mleko do prestanka sisanja.


Dobra ishrana vašeg mačeta

Kako je rast mačeta veoma brz, ono se mora hraniti posebnom hranom koja podmiruje sve njegove osnovne potrebe kako bi ojačala njegov imunitet, I unapredila pravilan neurosenzorni razvoj I pomogla rast kostiju.

Mače pre četvrtog meseca života

Mače u periodu prestanka sisanjaOd rođenja gde se mače hrani majčinim kolostrumom, do oko pet nedelja života, mače se hrani mlekom. Prestajanje sisanja ga mora postepeno dovesti u njegovoj sedmoj nedelji života do ishrane čvrstom hranom koja podmiruje sve njegove potrebe. Tim pre što ovo predstavlja početak perioda kada mače razvija sopstveni imuni odbrambeni sistem.
Hrana koju dobija mora biti visoko-energetska nutritivna formula, potpuna I ujednačena kada su u pitanju hranljivi sastojci-proteini, lipidi, ugljeni hidrati, minerali, vitamini I mikrominerali –ali takođe mora biti dobro prilagođena. Iako je mačka isključivi mesožder, njena hrana može uključivati  žitarice visokog kvaliteta kako bi bile dobro svarljive I kako ne bi izazivale dijareju. Zapravo, sposobnost za varenje skrob iz žitarica se postepeno razvija kod mačeta. Žitarice sadrže aminokiseline koje su neophodne za rast, a njima se dodaje taurin životinjskog porekla, koji je neophodan mačjoj vrsti.

Hrana takođe mora sadržati sve mineralei vitamine potrebne za razvoj skeleta. Njen sadržaj može biti obogaćen raznim sastojcima koji mogu ojačati prirodnu zaštitu a sa EPA i DHA za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema. Ukoliko vlasnik ne želi da uslovljava mače ishranom jednom vrstom hrane, možda treba da pokuša sa mešavinom vlažne hrane I briketa. Ono što je važno je izbor Health Nutrition hrane koja će biti prilagođena nutritivnim potrebama mačeta i povećana pažnja prilikom prelaska sa tečne hrane na čvrstu hranu.

Mače nakon četvrtog meseca života

Tokom druge faze, ishrana mačeta mora nastaviti da jača njegove prirodne zaštite, jer je ono I dalje osetljivo. Njegova koštana struktura posetepeno jača a mišićna masa se razvija. Njegove energetske potrebe se povećavaju I ostaju veoma važne sve do 4. Ili 5. Meseca života kada dostižu vrhunac, nakon čega postepeno opadaju. Njegova ishrana zbog toga uvek mora biti prilagođena takvim potrebama.

Mače mora jesti istu tu hranu za drugu fazu rasta - Health Nutrition 2nd stage od četvrtog meseca života do završetka svog rasta, sa otprilike godinu dana. Vlasnik treba da napravi prelazni period između hrane za prvu fazu I drugu fazu razvoja.

Kako bi sprečili pojavu prekomerne težine, posle šestog meseca, dobro je kontrolisati ukupnu količinu hrane koja se daje mačetu, jer ono može biti halapljivo. Merenje dnevnog unosa je najpreciznije rešenje, preporučena količina hrane je navedena na pakovanju.

Sveža voda, menjana dva puta dnevno, u staklenoj posudi mu uvek treba biti distupna.

Ukoliko imate neke nedoumice u vezi ishrane vaših mačića, postavite nam pitanje u komentarima!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121