Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Zdravlje / FIV - virus mačije imunodeficijencije
Monday, 08 February 2016 15:31

FIV - virus mačije imunodeficijencije

  • Print

Neizlečiva bolest sa kojom uz adekvatnu kvalitetnu ishranu i negu mačke mogu živeti i duži period.

FIV je virusna bolest mačaka koju izaziva retro virus sličan HIV virusu koji kod ljudi izaziva Sindrom stečene imunodeficijencije poznatiji kao SIDA ili AIDS.

Virus je specifičan za sve mačke (Felide)  odnosno od njega mogu oboleti domaće mačke, lavovi, tigrovi, jaguari, leopardi i druge divlje mačke ali ne i čovek.

Ovaj virus se izlučuje iz organizma telesnim izlučevinama, posebno pljuvačkom, pa se najčešće prenosi ujedima u teritorijalnim borbama u periodu parenja.

Takođe, moguće je prenošenje putem transfuzije, parenjem ili sa majke na plod.

FIV kod mačaka virus imunodeficijencije - mačja SIDA


FIV oboljenje ima tri faze:

1. Akutna faza kod koje simptomi mogu da izostanu ili da se pojave kao povećana temperatura, uvećani limfni čvorovi, slabiji apetit, a moguće je da se pojavi idijareja i promene na koži. Ova faza traje nekoliko nedelja.

2. Asimptomatična faza može da traje i više godina. Mačka se ponaša potpuno normalno i nema nikakvih simptoma bolesti.

3. Hronična ili terminalna faza nastaje kad broj odbrambenih ćelija organizma toliko opadne da mačka oboleva od svake bakterijske, gljivične, virusne i parazitske bolesti sa kojom dođe u kontakt. Simptomi su vrlo različiti, u zavisnosti od uzročnika koji je savladao oslabljeni odbranbeni sistem organizma.

Mogu biti napadnuti koža, respiratorni, digestivni ili nervni sistem i u skladu sa tim pojavljuje se i široka paleta nespecifičnih simptoma.

Test za FIV kod mačaka - virus imunodeficijencije - mačja SIDA


Dijagnoza se postavlja sigurno samo laboratorijskim testom krvi.

Terapija je simptomatska. Utešna je činjenica da mačka dugo godina može biti živeti bez simptoma ako se lepo hrani i neguje. Kad dođe do terminalne faze daju se antibiotici, nadoknada tečnosti, vitamini i ostala potporna terapija.

Preventiva:

Pre svega treba testirati nove mačke koje se donose u kuću, kako bi se zaštitile mačke koje već žive u vašem domu, i da bi se mački koja je obolela pružila posebna nega i kvalitetna ishrana.

To je jedini način da se FIV pozitivnoj mački omogući da što duži period života provede bez simptoma ove neizlečive bolesti.

 


Za vas o zdravlju mačaka piše:

Veterinarska ambulanta Pet Wellness EvaDVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121