Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Zdravlje / Razvoj mačeta
Tuesday, 17 April 2012 07:28

Razvoj mačeta

  • Print
Razvoj mačeta Razvoj mačeta

Potpuno zavisno od majke, mače povećava svoju nezavisnost u roku od nekoliko nedelja.

Ovaj brzi razvoj koji se odvija i pre prestanka sisanja, tj. dok mače i dalje sisa majčino mleko, je sposobnost karakteristična za mačju vrstu.

Slepo i gluvo, mače koje dolazi na svet ima samo oko 100 grama. Olizano od strane majke i oslobođeno košuljice, ono biva grejano i stimulisano. Ovo će mu omogućiti da pronađe bradavice sa hranom. Nesposobno da reguliše telesnu temperaturu do treće nedelje života, ono će se maziti nežno uz majčin stomak da bi pilo kolostrum (prvo mleko) koji sadrži brojna antitela. Nakon par dana, prilikom sisanja, mače će dobijati od majke mleko, i na to trošiti trećinu dana tokom prvog meseca života. U roku od sedam do deset dana ono će udvostručiti svoju težinu. U roku od pet nedelja mače će biti u stanju da se samostalno kreće a njegova čula će se razvijati, sa podelom vremena između igre i sna u periodu kada ne sisa.

Pet čula

Pri rođenju, mače ima čulo mirisa dovoljno razvijeno da mu omogući da pronađe svoju majku. Ono je takođe u stanju da razlikuje tri osnovna ukusa: slatko, slano i kiselo, uz slabo uvažavanje druga dva. Sa druge strane, ono je slepo i gluvo i dobija ova dva čula skoro istovremeno. Čulo sluha se pojavljuje oko petog dana života, ali ne omogućava mačetu da se orijentiše prema zvuku pre 14 dana života. Ono će steći sposobnosti odraslih sa oko mesec dana starosti i tada će prepoznavati glas majke. Mače otvara oči između 7. i 15. dana nakon rođenja. I dalje će mu trebati tri Ili četiri dana da zadobije osećaj za prostor. Prilagođavanje ovom istovremenom dobijanju čula vida i sluha zahteva nekoliko dana.

Mače ima odličan osećaj za ravnotežu u veoma ranom dobu, iako je i dalje donekle nespretno. Ono sa teškoćama koordiniše svoje pokrete pre druge nedelje života. Ono počinje da hoda na svoje četiri noge sa oko 17 dana I postaje dovoljno spretno da počeše svoje uvo zadnjom šapom sa oko tri nedelje života. Sa 35 dana, ono je u stanju da grebe I da uvuče svoje kandže.

Glavni delovi tela

Glavne anatomske zone se ne razvijaju sve u isto vreme. Mače se tako rađa sa relativno veliko mglavvom, a nakon toga se može primetiti izduživanje njegovih udova pa mače tada postane dugonogo. Na kraju se razvije ostatak tela, dajući tipične proporcije odrasle jedinke.

Ponašanje

Razvoj mačetaPostoje urođene stavke za čišćenje dlake, vršenje nužde i ishranu (isključujući sisanje), ali one takođe brzo budu prenesene mačićima od strane majke.  Već sa 15 dana života, mače je u stanju da liže svoju prednju šapu. Sa 30 dana ono već prilazi toaletu grebući posip. Od treće nedelje života ono je u stanju da samo vrši nuždu u mačjem toaletu. Već sa četiri nedelje života, ono se može hraniti, oponašajući ponašanje majke, i čineći to, usvajati njene navike u ishrani.

Uspostavljajući komunikacione sposobnosti specifične za mačju vrstu započinje oko treće nedelje života i završava oko sedme ili some nedelje. Njegovo igranje započinje oko treće nedelje života. Ona se sa stoji od kontakta i igranja između mačića, i u interakciji sa majkom, što čini mogućom ovu socijalizaciju nutar vrste mogućom. Mače na taj način uči da kontroliše grebanje, i da se interesuje za “plen”, insekte ili male predmete. Predatorsko ponašanje karakteristično za njegovu vrstu počinje da se javlja na kraju prvog meseca života. Učenje drušvenog ponašanja usmerenog ka prijateljskim vrstama (čovek, pas…) takođe počinje oko treće nedelje i završava u trećem mesecu života. Mače treba da se nalazi u sredini obogaćenoj vizuelnim, zvučnim i relacijskim nadražajima. Maženjem i držanjem po par minuta dnevno, boravkom u prisustvu dece, ili drugih životinja, okruženjem sa različitim zvucima mače će postati uravnoteženije. Njegovo ponašanje kada odraste će umnogome zavisiti od raznolikosti njegove okoline u ovom periodu njegovog života.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121