Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Zanimljivosti / Mačke obogaćuju život zatvorenika u kazneno-popravnoj instituciji!
Saturday, 30 May 2015 19:38

Mačke obogaćuju život zatvorenika u kazneno-popravnoj instituciji!

  • Print

U zatvoru u Pendeltonu, osuđenici i mačke jedni drugima menjaju život nabolje.

Novi program rehabilitacije u kazneno-popravnoj instituciji "Pendleton Correctional Facility" obuhvata desetak mačaka iz azila koje su preseljene u renovirani zatvorski blok. U tom delu zatvora sada zatvorenici naizmenično brinu o njima.

Obližnji azil iz koga su mačke "pozajmljene" ima premalo prostora i previše životinja, pa ovaj program mačkama izuzetno odgovara jer su u azilu vreme uglavnom provodile u kavezima. U zatvoru Pendelton one se slobodno kreću po prilično velikom prostoru i druže se sa ljudima i drugim mačkama. Osim toga, mačje platforme i grebalice su za njih napravili zatvorenici od recikliranog materijala!

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

"Ironija je da su mačke morale da dođu u zatvor kako bi dobile malo slobode", komentariše jedan od zatvorenika, Beri Metlok. I drugi stanovnici zatvora se slažu da su mačke svima značajno poboljšale raspoloženje.

"Uvek jedva čekam da dođem u ovo krilo zatvora na mojih 9 sati sa mačkama", priča Lamar Hal za lokalnu televizijsku stanicu WISH-TV. "Sve ovo mnogo mi zaista smanjuje svakodnevni stres. Usmerava mi misli na dobre i pozitivne stvari, umesto besciljnog sedenja u ćeliji... Ljubav će promeniti osobine iz bilo čije traumatične prošlosti. To definitivno važi i za životinje i za ljude."

Beri Metlok kaže da mu ovaj program daje dodatni razlog da se trudi i bude bolji nego što je bio ranije.

Sam program, koji se zvanično zove "Felines and Offenders Rehabilitation with Affection, Reformation and Dedication (FORWARD)", u prevodu otprilike "Rehabilitacija mačaka i prestupnika kroz ljubav, poboljšanje i posvećenost (NAPRED)", postoji od marta 2015. godine i finansira se putem donacija.

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

Mišel Rejns (Michelle Rains), jedna od autorki ovog programa kaže da zatvorenici u njemu učestvuju na dobrovoljnoj bazi, i da ona vodi iscrpne razgovore sa svakim zainteresovanim prestupnikom kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da njegov karakter odgovara boravku sa mačkama.

Maleja Stringer, predstavnica udruženja za zaštitu životinja iz gradića Andersona, iz čijeg azila su mačke donesene, kaže da je veoma zadovoljna uticajem koji ovaj projekat ima kako na prestupnike, tako i na mačke. "Doživela sam da mi zatvorenici kažu da od kada imaju mačke, posle puno godina opet osećaju brigu i ljubav za druga živa bića. To je, priznaćete, prilično teška izjava".

Kako je azil pomenutog društva za zaštitu životinja od onih u kojima nema eutanazije (NO-KILL), njihovi kapaciteti su uvek prepunjeni, pa su se zatvorenici na ovaj način aktivirali i u cilju pronalaženja budućih vlasnika za napuštene mačke. Jedinstvena mačja oaza u zatvoru nije otvorena za javnost, ali je ideja da čuvari ili porodice zatvorenika usvoje poneku macu. :)

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru

Mačke obogaćuju život osuđenicima u zatvoru


Iako se društvo olako odriče osoba koje su osuđene na zatvorske kazne, ne treba zaboraviti da velika većina njih nisu monstrumi već ljudi koji će se pre pre ili kasnije vratiti među nas, na slobodu. Stoga im treba omogućiti pristojne životne uslove da iz zatvora ne bi izašli gori nego što su tamo dospeli.

Mačke i druge životinje svakako nemaju predrasude po ovom pitanju i zaista je pohvalna cela ova ideja. Kako se Vama čini? Napišite nam u komentarima ispod teksta!

Izvor vesti:
WISH TV - Indianapolis News

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121