Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje / Šta treba da znamo ako želimo mačku?
Saturday, 19 October 2013 10:10

Šta treba da znamo ako želimo mačku?

  • Print

I pored toga sto znamo da mačka može da opstane i bez nas, ako smo je već uzeli u svoj dom treba da preuzmemo tu odgovornost na sebe, da joj pružimo potrebnu udobnost i negu, da se staramo o njenoj ishrani i njenom zdravlju.

Jedna veoma važna stavka koja se često zanemaruje pri prvom pogledu na slatko malo mače koje bi tako želeli da imamo…………jeste finansijsko pitanje. Ne samo ako ste kupili rasnu mačku i za nju platili neku “sitnicu”, već i ako ste se odlučili za domaću mačku, njena nega, hrana, a pogotovo briga o njenom zdravstvenom stanju i redovno vakcinisanje, koštaju određenu sumu novca koju morate planirati u svom budžetu.

Mačke žive u proseku 15 godina, neke duže, rasne mačke možda i kraće. Životni vek delom zavisi od toga gde žive, slobodno ili u stanu, kako se hrane, odnosno kako ih hranimo, a najvećim delom od toga koliko su predestinirana [genetski] na razne bolesti. Ovaj poslednji faktor je veoma važan za sve one koji se savesno bave odgojem rasnih mačaka. Domaća mačka je po prirodi zdrava, odnosno otpornija nego rasne mačke, tako da se kod nje niko ne osvrće na eventualne nasledne bolesti.

Mačke koje žive u stanu treba da žive koliko je to moguće prirodno, da im se omogući kontakt sa drugim mačkama, jos bolje je držati dve mačke zajedno. Naravno, ako i za sebe imate samo jednu sobu na raspolaganju, bilo bi pravo mučenje čuvati bilo koju životinju. Mački je ipak potrebno nešto više mesta, a ako su dve zajedno potrebno im je toliko da mogu da se sklone jedna od druge, da svaka ima svoj kutak.

Mačke vole toplotu, na primer na prozoru  ...ili u korpi za veš
mačke vole toplotu, na primer na prozoru...........ili u korpi za veš iznad radijatora

Veliki deo dana mačka provodi spavajući. Poznato je da mačka što je starija sve više spava. Mačići spavaju znatno manje, ali zato mnogo češće tj. u kratkim razmacima i kada ih uhvati san zaspu za par sekundi, najčešće na mestu gde ih je zatekla igra.

Mače zaspalo u sekundi
mače zaspalo u sekundi...

Grebalica za mačkePošto mačka voli da se igra treba joj pružiti tu mogućnost u vidu igračaka koje možemo kupiti ili sami napraviti, kao i mogucnost da negde oštri nokte, da to ne bi bila naša fotelja ili skupoceni tepih.

[levo] jedan od modela rekvizita za oštrenje noktiju koji se mogu naći u prodaji

Mačka treba da ima mogućnost da izađe na sunce i svež vazduh, ili, ukoliko živi u stanu, na balkon. Direktna sunčeva svetlost je neophodna jer jedino na takav način u koži dolazi do stvaranja vitamina D, koji je mački potreban isto kao i čoveku.

Ishrana je takođe izuzetno važna. Mačka je mesojed tako da ostaci hrane sa stola nisu pogodni za mačji obrok. Oni najčešće sadrže suviše ugljenih hidrata i masti, da i ne pominjemo začine koji mački mogu samo da štete. Može nam se činiti da je gotova, kupovna mačja hrana jednolična, ali čak i mačkama koje žive slobodno ili u divljini hranu čine isključivo mali glodari i ponekad neka ptica. Gotova hrana za mačke sadrži sve neophodne sastojke, o čemu su se [uglavnom dobro] pobrinuli proizvođači. Pored takve hrane mački je još potrebna i voda, samo voda, nikako mleko. [pročitajte i naš tekst Mačke i mleko koji govori o ovoj veoma rasprostranjenoj predrasudi]

Sunčanje je veoma važno  Sunčanje je veoma važno
sunčanje je veoma važno

Mačka je veoma čista životinja i ne voli da njena toaleta bude prljava. Ona to ne zna da kaže, ali vrlo dobro zna da pokaže. Ako otkrijete da je mačka svoju nuždu obavila na nekom drugom mestu, prva pomisao treba da vam bude: da li je toaleta čista [ovo važi ukoliko nemate dvorište pa mačka ima jasno određeno mesto za fiziološke potrebe]. Naravno, može biti i drugih uzroka tom ponašanju. Mačke to čine najčešće iz protesta, pri čemu je važno otkriti izvor te frustracije kako bi se sprečilo dalje "protestovanje". Naposletku, uzrok može biti i zdravstvene prirode, što u tom slučaju mora da utvrdi i leči veterinar.

Mačka na WC šolji  Mačji toalet
[levo] teško da možete naučiti mačku da ide ovako na WC. ovo je pre primer za cirkus
[desno] ovo je već uobicajena varijanta mačjeg toaleta...

Neke mačke obožavaju četkanjeTreba još pomenuti i da mačke koje nisu predviđene da se dalje razmnožavaju treba sterilisati. Potentne mačke koje nemaju mogućnosti parenja postaju nemirne pa i agresivne i najčešće tu vrstu stresa pokazuju markiranjem teritorije [urinom], pretežno muzjaci a ređe i ženke.

Naravno, mački je potrebna i nega. Mačka se o negi dlake brine najvećim delom sama, mada nije loše ponekad očešljati i kratkodlake mačke. Češljanje poboljšava cirkulaciju što pozitivno utiče na kvalitet dlake. U periodima kada se mačka linja, česljanje takođe ne bi trebalo zanemariti.

[slika desno] neke mačke obožavaju česljanje

Šta uraditi sa mačkom kada se ide na godišnji odmor? Naravno da je ne treba pustiti na ulicu, što se nažalost često dešava. Za mačku je najbolje da se neko od prijatelja ili rodbine o njoj brine, bez toga da ona mora da napusti svoju sredinu.

Ako mačka kod vas ima navedene uslove, ona će živeti dugo i zadovoljno i vrlo dobro će znati da vam to pokaže, a to je upravo ono što od nje očekujemo i želimo.Copyright Alena Živkov
www.chafervalley.de

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121