Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Evoluirale, a ne stvorene!
Friday, 03 April 2015 08:39

Evoluirale, a ne stvorene!

  • Print

Prenosimo pismo jednog veterinara uredništvu stručnog časopisa Veterinary Times na temu ishrane mačaka i pasa.


Poštovani uredniče,

Manji broj veterinara zastupa stanovište kako je "prirodna" ishrana (sirovo meso i iznutrice, tj. ceo jestivi deo plena) najbolja za zdravlje maćaka i pasa. Suzan Mekitajr (Susanne McIntyre) je ovakav stav iznela u svom pismu (u januarskom broju magazina), navodeći: "Masojedi su posebno stvoreni da jedu druge životinje, sirove."

Osim ako nije kreacionistkinja ili zastupnica teorije "inteligentnog tvorca", pretpostavljam da pod "posebno stvoreni", gospođica Mekintajr zapravo hoće da kaže "evoluirali". Ali, evolucija ne kreira; ona prilagođava šta je dostupno korišćenjem samo prirodne genetske varijacije, slučajnosti i prirodne selekcije tokom dužeg vremenskog perioda. Drugim rečima, evolucija se "snalazi", i to čini zatvorenih (metaforičkih) očiju i vezanih ruku iza leđa.

Naše shvatanje sveta je pod uticajem reči koje koristimo, i to često na neupadljiv način. Opisujući vrste životinja rečima "stvorene za", umesto "prilagođene za", može se desiti da uklapanje između vrsta i njihovog okruženja možda izgleda bolje nego što to zaista jeste. Većina životinja koje posmatramo u prirodi izgledaju zdravo, jer većina ili brzo umire ili se krije na mestima gde ih ne možemo videti kako umiru sporo - mnoge još kao mlade jedinke. Ekvivalenti naših mačaka i pasa u prirodi žive mnogo kraće od naših ljubimaca.

Životinje, predatori u prirodi (ili divlje životinje kako ih pogrešno zovemo, prim. prev.), i biljke i druge životinje koje one jedu, žive u svojevrsnoj evolucionoj "trci za naoružanjem". Kada su u pitanju mesožderi u prirodi, ta neprekidna trka se uglavnom sastoji od plena koji evoluira sve uspešnije načine izbegavanja svojih predatora i (preživelih) predatora koji se svemu tome prilagođavaju.

Ipak, za neke biljojede i vrste koje se hrane beskičmenjacima, ova trka obuhvata vrste koje su hrana drugima koje evoluiraju sve delotvornije toksine kako bi otrovali svoje prirodne neprijatelje kada ih oni pojedu, a (preživeli) lovci evoluiraju načine da prežive te otrove.

Možda ipak nisu sve prirodne vrste ishrane savršene?

Činjenica da se životinja u prirodi prilagodila kako bi preživela i napredovala na svojoj prirodnoj ishrani ne znači obavezno da je ta hrana idealna za njeno zdravlje. Iz tog razloga postoji mogućnost da prirodna ishrana može biti poboljšana - i to može biti jedan od mnoštva faktora koji doprinose dužem životnom veku domaćih mačaka i pasa u poređenju sa njihovim ekvivalentima iz prirode.

Gospođica Mekintajr pita: "Kada je to nauka odredila da je ispravno životinjama davati hranu koja ne odslikava njihovu prirodnu ishranu? I zašto kuvati hranljive sastojke u beskraj? Cilj ishrane je da se u organizam unesu čisti, neizmenjeni hranljivi sastojci i mikronutrijenti vrhunskog kvaliteta. Jedini način za to je da se jede ono što je svaka vrsta stvorena da jede, sirovo, kao što se nalazi u prirodi."

Ostaviću po strani mišljenje da je, tokom evolucije, kuvanje hrane značajno doprinelo onim vrstama koje su umele to da rade, uključujući i naše pretke (možda bi to takođe pomoglo i mesožderima, da su otkrili kako to da rade) i umesto toga upitao koliko zapravo mesoždera u prirodi unosi hranljive sastojke vrhunskog kvaliteta? Većina nas je svesno, makar samo iz televizijskih dokumentarnih filmova, da su mesožderi u prirodi ponekada i upadljivo neuhranjeni - a koliko još njih ima hroničan nedostatak hrane? I koliko mesoždera u prirodi obezbeđuje zaista "čiste" hranljive sastojke? To svakako nisu oni koji sa svojom hranom unesu različite parazite i druge patogene elemente.

Hrana iz prirode može biti otrovna
Predatori u prirodi često sa hranom unose parazite i druge patogene dok procesirana hrana ima strogo kontrolisan sastav

Procesirana hrana sa strogo kontrolisanim sastojcima

Postoji velika razlika između mišljenja da prirodna ishrana nije obavezno idealna, i davanja hrane bogate ugljenim hidratima mačkama. U svakom slučaju, mnogi psi i mačke se uspešno razvijaju na industrijski procesiranoj hrani. I procesirana i sirova hrana imaju svoje prednosti i mane, a konačan zaključak je da trenutno dostupne činjenice ne ukazuju koja je (od te dve) bolja hrana za zdravlje mačaka i pasa kućnih ljubimaca.

Autr teksta:
Martin Whitehead, BSc, PhD, BVSc, CertSAM, MRCVS
Chipping Norton Veterinary Hospital, Oxon OX7 5BN

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121