Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Kafić sa mačkama u vozu = SAMO u Japanu!
Monday, 07 May 2018 21:41

Kafić sa mačkama u vozu = SAMO u Japanu!

 • Print

Japanska železnica u saradnji sa društvom za zaštitu životinja u akciji podizanja svesti o napuštenim mačkama!

10. septembra 2017. realizovana je saradnja železnice i nevladine organizacije Kitten Cafe Sanctuary u organizovanju prvog događaja ove vrste. Tridesetak mačića i mačaka štićenica ovog azila i isto toliko ljubitelja mačaka vozilo se između gradića Ogaki i Ikenu. Cilj je bio skretanje pažnje javnosti na važnost udomljavanja napuštenih mačaka, korist od sterilizacije kao i veoma mračnu činjenicu da se napuštene mačke eutanaziraju u jako velikom broju.

Putnike ovog jedinstvenog voza/restorana dočekala je dobrodošlica mačića koji su samo čekali da se igraju. Prihod od karata koje su koštale po ~23€ upotrebljen je za finansiranje aktivnosti azila Kitten Cafe Sanctuary, a putnici su sem ove vožnje dobili lanč-paket, slatkiše i neograničenu vožnju bilo kojom linijom ove železnice tog dana.

Mačji voz u Japanu

Mače u vozu u Japanu

Neki od putnika su prešli više stotina kilometara kako bi učestvovali u ovoj pionirskoj vožnji vozom. Mikiko Hajaši, putnik koji je došao iz zapadnog Japana, inače je vlasnik dve mačke koje je spasao sa ulice: "Mislim da je dobro da što veći broj ljudi bude svesno koliko mačića traži dom, a ovakvi događaji svakako doprinose tome."

Broj mačaka u Japanu koje su primljene u azile je opao za oko 70%, na 72 hiljade u 2016. godini, sa čak 237 hiljada u 2004. Ovo je takođe smanjilo i broj eutanazija u sličnom procentu. Ukupna populacija mačaka u Japanu broji oko 10 miliona.

Jedan od srećnika koji su uspeli da kupe kartu bio je i pisac Bull Adler, koji se iz američke prestonice preselio u Japan pre 3 godine. Prema njegovim rečima, celo dvoiposatno putovanje proteklo je 100% u znaku mačaka. Niko od putnika nije posmatrao prelepe pejsaže, niko nije izašao u toalet, a većina nije stigla ni da jede. Svi su bili zaneseni u igri i fotografisanju sa neumornim mačićima.

Adler je vlasnik jedne, i veliki ljubitelj svih mačaka. Kako kaže, dobro je upoznat sa danas veoma modernim mačjim kafeima, ali naglašava primetnu razliku. Atmosfera u mačjim kafeima je opuštena i staložena jer su u njima uglavnom odrasle mačke koje su uglavnom izležavaju i maze. Sa druge strane, u ovom vozu su se spojile radoznalost, energičnost i razigranost mačića sa kretanjem kroz prelepe predele.

Mačji voz u Japanu

Mačka u vozu u Japanu

Očekivano, nakon vožnje svi putnici su pričali kako im je dva i po sata proletelo za čas.

Po svemu sudeći, ova probna mačja linija vozom bila je uspešna za sve. Vlasnici privatne železničke kompanije su dobili željeni publicitet, a društvo za zaštitu životinja je prikupila određena sredstva i uspelo da svoju poruku prenese široj javnosti. Svi zadovoljni!

Lep primer kreativnosti i simbioze. Treba kapirati i kopirati! :)

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121