Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Deca i kućni ljubimci
Saturday, 30 September 2017 08:29

Deca i kućni ljubimci

 • Print

...ili kako da to bude jedno od najlepših iskustava za vas, vaše dete i ljubimca.

Potreba čoveka da kontaktira sa životinjama postoji od samog početka ljudskog roda. Životinje su bile neophodne za hranu, odeću, lov, borbu protiv štetočina, ali i za društvo. Deca u savremenoj urbanoj sredini nemaju puno prilika da ostvare kontakt sa životinjama, i odatle njihova ogromna potreba za kućnim ljubimcima.

Asirski lovac na lavove sa psom
Asirski lovac na lavove sa svojim psom (pre 2600 godina)


Kako izabrati ljubimca?

Prvo odgovorite sebi na nekoliko ključnih pitanja:

1. Da li imate dovoljno slobodnog vremena za još jednog člana porodice? 
Bez obzira koju vrstu ljubimca odlučite da uzmete detetu, morate znati da je briga oko ljubimca nešto što zahteva nekoliko sati dnevno i da će, naročito u početku, to biti uglavnom vaša obaveza.

2. Kog uzrasta je vaše dete?
Deca do 3 godine nisu u stanju da shvate da ljubimac nije plišana igračka i za njih je bolje uzeti ribice u akvarijumu koje će hraniti, ili pticu u kavezu koju će slušati kako cvrkuće ili priča. Dete u ovom uzrastu ne smete ostavljati samo sa životinjom.

Deca i ljubimci

Deca starijeg predškolskog uzarsta od 4 do 6 dodina su spremna za štene. Moguće je poveriti im jednostavnije obaveze i naučiti ih da budu nežni sa životinjom.

Školskoj deci možete nabaviti i psa i mačku, jer su potpuno spremni za pravi odnos sa kućnim ljubimcem koga mogu da vole, nose, maze i da brinu o njemu u svakom pogledu.

3. Koliko ste aktivni vi i vaša porodica?
Ako se vi i vaša deca bavite sportovima na otvorenom, trčanjem, biciklizmom, planinarenjem ili jednostavno volite duge šetnje, definitivno ste osoba kojoj odgovara pas. Ako ne provodite puno vremena napolju, bolje uzmite mačku ili hrčka. Ako volite tišinu, za vas je najbolji akvarijum.

Deca i mačke

4. Proverite da li su ukućani alergični na životinjsku dlaku!
Mnogobrojne studije su pokazale da deca koja odrastaju uz životinju imaju manju sklonost ka razvijanju alergija i astme, ali ako je neko od ukućana alergičan, ljubimac će biti vraćen, a to može da dovede do potoka suza.

5. Finansijska situacija
Ne zaboravite da ljubimac i njegove potrebe koštaju, proverite cene pre nego što se upustite u avanturu.

6. Gde nabaviti kućnog ljubimca?
Ljubimca udomite iz proverenog azila ili ga kupite od registrovanog odgajivača. Postoji veliki broj oglasa u novinama i na internetu, ali se često radi o neodgovornim ljudima koji prodaju ili udomljavaju bolesne životinje, pa treba biti oprezan sa tim načinom nabavke. Ako nadete kucu ili macu na ulici, obavezno je prvo odnesite kod veterinara.

Posetite veterinara sa svojim novim ljubimcem
Jadranka i maca u veterinarskoj ambulanti Pet Wellness Eva na Novom Beogradu

7. Šta je neophodno preduzeti od preventivnih zdravstvenih mera za pse i mačke?
Ako uzmete psa ili mačku iz ozbiljne odgajivačnice ili iz odgovornih azila, životinja će biti stara bar 3 meseca, biće očišćena od crevnih i kožnih parazita, vakcinisana protiv zaraznih bolesti i naviknuta na ljude tj. socijalizovana. Vama ostaje da novog ljubimca odvedete kod veterinara na pregled, vakcinaciju protiv besnila i aplikaciju mikročipa, kako bi ljubimac mogao da se registruje na vaše ime.

Evo razloga zbog kojih ste ispravno odlučili da vaše dete teba da odrasta uz kućnog ljubimca:

- lzmeđu deteta i psa ili mačke razvija se bezuslovna ljubav, zauvek. Oni postaju prijatelji do kraja života. Deca uz svoje ljubimce lakše spoznaju životne istine: radost rođenja i detinjstva, ljubav, igru, brigu i pažnju, bolest i smrt.

Ljubimci i deca -Vuk i Ćira
Ljubimci i deca - Vuk i Ćira

- Razvija se osećaj odgovornosti, posvećenosti, empatije. Deca saznaju da kuca ili maca moraju da jedu i da se prošetaju na vreme i da to ne umeju sami da urade, već da zavise od pomoći deteta. Ljubimca ne mogu ostaviti na polici kad im dosadi, on će uvek da im se obraća za pomoć kao i za igru.

- Uči se uzrok i posledica, jer ako se pas ne izvede napolje na vreme, on će se svoje fiziološke potrebe obaviti u kući, ako se ribice ne nahrane one će uginuti, ako se maci pesak ne očisti, kupatilo će da smrdi.

- Razvija se osećaj samopouzdanja kao rezultat brige i uspešno obavljenih obaveza vezanih za ljubimca.

Deca i ljubimci - Stefan i Gavra
Deca i ljubimci - Stefan i Gavra

- Ljubimci stimulišu fizičku aktivnost kod dece. Pse treba prošetati, trčati sa njiima po travi, na suncu, bacati im lopticu, a sa macama se treba poigrati u kući, sa lopticama ili igračkama na štapiću. Pogrešno je mišljenje da mačka neće da se igra sa detetom - treba im samo pokazati kako. I psi i mačke žele da komuniciraju sa decom, a igra i hrana su prvi koraci u međusobnom sporazumevanju. Na taj način i deca i cela porodica više vremena provode napolju u igri, a manje igrajući igrice i gledajući tv.

- Deca se uče da poštuju prirodu i da se brinu o njoj, saznaju da u prirodi žive mnoga druga živa bića i da treba poštovati i njihove živote.

Maša i Lila deca i ljubimci
Deca i ljubimci - Maša i Lila na mačjem agility terenu

- Ljubimci donose smirenost i umanjuju stres i deci i svim članovima porodice. Slika mačke koja drema na beržeri ili psa na prostirci ispred kamina, pojam su za mir i opuštenost.

- Za male školarce nema boljeg slušaoca, dok vežbaju čitanje ili uče tablicu množenja, od njihovog ljubimca. Oni ne ispravljau i ne osuđuju, već pažljivo slušaju.

- Dresura psa ili aktivnosti kao što su agiliti i izložbe pasa i mačaka uče decu disciplini i uspesima koji se postižu disciplinom.

- Okupljanje porodice uz ljubimca je neprocenjivo uživanje za sve njene članove i obuhvata sve generacije u njoj. U današnje vreme kada se u gradu živi surovo brzo i stresno, bavljenje ljubimcem zbližava članove porodice i oživljava komunikcaiju između nijh.

Porodica i ljubimci 


Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121