Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Progresivna atrofija retine kod mačaka
Sunday, 11 September 2016 12:10

Progresivna atrofija retine kod mačaka

 • Print

Nasledno oboljenje nekih rasa mačaka - PRA (Progressive Retinal Atrophy)

Progresivna atropija retine /PRA/ je još jedno nasledno oboljenje koje se pojavljuje kod određenih rasa mačaka i čiji je krajnji ishod slepilo.

Nosioci recesivnih gena koji prenose ovu bolest mogu biti mačke rasa abisinska, somali, ociket, bengal, orijentalne dugodlake + kratkodlake, sijamske, balinežanske (balinese), korniš reks, peterbold, tai, singapurske, tonkinese, američke sa uvijenim ušima (fold) + oštrodlake, i mančkin.

Postoje dve genske mutacije koje prenose ovu bolest: Rdy i rdAc. Mačke mogu biti nosioci jednog ili oba gena. Ako je samo jedan roditelj nosilac ovih gena 25% mačića iz legla će oboleti od ove bolesti, a 50% mačića će biti prenosioci bolesti. Samo 25% mačića su potpuno zdravi.

Progresivna atrofija retine mačjeg oka

Delovanje ovih gena se ne vidi pri rođenju. Mačići progledaju na vreme i do 7 meseci se ne vide baš nikakvi simptomi. U tom uzrastu počinje da se pojavljuje degeneracija optičkih ćelija štapića i čepića zbog greške u sintezi njihovih proteina koja vremenom postaje sve obimnija (progresivna).

Simptomi su: preosetljivost na svetlo, jako raširene zenice pri čemu se čak može videti i sjajno očno dno ili oči izgledaju crvene. Mačka sve slabije vidi pa se teže orijentiše u prostoru, što se posebno primećuje prilikom promene sredine. Često se primećuje i promena u ponašanju, jer se mačka inače u velikoj meri oslanja na čulo vida, pa kako vid slabi postaje sve nesigurnija i povlači se, ili postaje preosetljiva i agresvina.

U uzrastu od 1-2 godine mogu se oftalmološkim pregledom ustanoviti promene na očnom dnu. Sa oko 5 godina mačka je potpuno slepa.

Raširene zenice i pri jakom svetlu mogu biti simptom atrofije retine

Ova bolest je neizlečiva, a preventiva se ponovo svodi na odgovoran odgajivački rad, DNK testiranje uzgojnih mačaka i isključivanje iz uzgoja onih mačaka koje su nosioci ovih gena.


Podelite ovaj tekst sa prijateljima koji imaju mačku neke od rasa koje najčešće pate od ove bolesti - abisinska, somali, ociket, bengal, orijentalne dugodlake i kratkodlake, sijamske i balinese, korniš reks, peterbold, tai, singapurske, tonkinese, američke sa uvijenim ušima i oštrodlake i mančkin.Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121