Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Crna mačka - najpoznatiji poster sa mačkom na svetu
Wednesday, 03 August 2016 19:47

Crna mačka - najpoznatiji poster sa mačkom na svetu

 • Print

Čuveni plakat "Tournee du Chat Noir" delo je VELIKOG mačkoljupca, francuskog umetnika Teofila Steinlena.

Crtež "Turneja Crne Mačke" najavljivao je gostovanja kabarea "Crna mačka" po gradovima Francuske. Sedište kabarea "Le Chat Noir" bilo je u Monmartru, boemskom delu Pariza. Otvoren je krajem 1881. i u izvornom obliku je postojao do 1897. godine.

Crna mačka se smatra prvim modernim kabareom, u kome su posetioci sedeli za stolovima, ispijali alkoholna pića i provodili vreme gledajući na bini plesne i muzičke zabavne tačke. Svaki nastup je najavljivao voditelj kabarea koji se često obraćao poznatim i redovnim gostima. Imitacije ovog kabarea brzo su se pojavile u Petrogradu (sada Sankt Petersburg, nekadašnji Lenjingrad), Barseloni itd...

Pariski kabare je čak izdavao i sopstveni humoristički žurnal "Le Chat Noir" do 1895. godine. Velika popularnost brzo je prerasla kapacitete prvobitnog prostora, pa se kabare selio nekoliko puta. Boemski renome i brojne poznate ličnosti iz kulture, umetnosti i politike učinile su ovaj klub poznatim širom sveta, a time je i čuvena crna mačka sa plakata postala prepoznatljiva i ljudima koji nikada nisu posetili Pariz.

Chat Noir hotel u Parizu Crna mačka nekad i sad

Nakon burnih godina uspona, popularnosti, promene vlasnika, zatvaranja i ponovnih svečanih otvaranja, kabare Crna mačka bio je popularan sve do kraja dvadesetih godina XX veka. Danas je njegova poslednja lokacija pretvorena u moderan hotel koji je zadržao nekoliko karakterističnih simbola slavne kabaretske prošlosti.

Plakat "Le Chat Noir" danas predstavlja jednu od najupečatljivijih umetničkih dela istorijskog perioda koji se popularno naziva Belle epoque (1871-1914).

Pored njegove kćerke Kolet (Colette), mačke su bile najomiljeniji modeli Teofila Steinlena. Ukoliko obratite pažnju primetićete da ih je on pažljivo posmatrao i proučavao sa velikom strašću, i kada se odmaraju i kada su u pokretu.

Crteži mačaka Steinlen 1894. godina

Crteži mačaka Teofil Steinlen, Pariz

Crteži mačaka Teofil Steinlen, Pariz

Crteži mačaka Teofil Steinlen, Pariz

Crteži mačaka Teofil Steinlen, Pariz

Steinlenov dom u Parizu postao je poznat kao "Mačji kutak", a njegova ljubav prema mačkama je pronašla svoj izraz ne samo u brojnim komercijalnim posterima već i u mnogim drugim umetničkim oblicima, uključujući skulpture, slike, crteže, murale, editorijale i stripove.

1989. godine Steinlen je objavio fantastičnu knjugu crteža "Mačke, slike bez reči" (Des Chats, images sans paroles), zbirku 26 radova koji duhovito prikazuju stripovske sekvence razigranih mačaka koje upadaju u razne neprilike.

Crteži mačaka Teofil Steinlen, Pariz

Crteži mačaka Teofil Steinlen, ParizSvi crteži iz ove zbirke su originalno objavljeni u biltenu kabarea Le Chat Noir. Prema nekim izvorima, na njima je prvi put jedan umetnik koristio zamućenje udova kako bi prikazao pokret u vizuelnoj umetnosti, mnogo godina pre Balla i Duchampa.

Primerci originalne knjige sa Steinlenovim ilustracijama mačaka danas kod kolekcionara dostižu cenu od više hiljada €.

Dan Srbije u Francuskoj na godišnjicu Kosovske bitke 25. julZanimljost predstavlja činjenica da u svom bogatom opusu Steinlen ima i crtež koji je objavljen 25. juna 1916. na Dan Srbije. On prikazuje grupu srpskih civila i vojnika koji odlaze u planine.

Kada su okupacione snage Austrougarske i Nemačke prodrle u Srbiju 1915. godine, zauzeli su Beograd, i potisle ostatke odbrambene vojske i civilne izbeglice preko granice u Crnu Goru i Albaniju.

Kako se jedan od većih okršaja odigrao na Kosovu gde se i 1389. godine dogodila bitka između srednjovekovne srpske vojske i osvajača otomanske imperije, Dan Srbije se u Francuskoj, zemlji saveznici, slavio u junu, na godišnjicu te istorijske bitke.


Fotografije velikog broja umetničkih dela Teofila Steinlena koje će vam makar dočarati njegov raskošni talenat i ogromnu ljubav prema mačkama možete pogledajte na zvaničnoj internet prezentaciji Steinlen.net

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121