Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Mačke verovatno razumeju uzrok i posledicu, pokazuje najnovije istraživanje!
Tuesday, 28 June 2016 20:39

Mačke verovatno razumeju uzrok i posledicu, pokazuje najnovije istraživanje!

 • Print

Naučnici potvrdili ono što vlasnici mačaka odavno pričaju!

Pred nama su zaista zanimljive vesti - nauka je na domak pouzdanih dokaza da su mačke znatno pametnije nego što smo mislili! Prema rezultatima istraživanja japanskih naučnika, mačke kao da razumeju fizičke pojave, i uzroke i posledice.

Da bi ovo sproveli, istraživači su posmatrali 30 domaćih mačaka, i snimali njihove reakcije na specifične, slične ali suprotne situacije. Ukoliko ste ikada imali mačku, sigurno znate koliko uzbuđeno reaguje na zveckanje kutijom ili šuškanje kesicom poslastica. Istraživači u Japanu su u laboratorijskim uslovima pripremili sličan scenario sa zveckanjem kutije (ali bez hrane) ispred mačaka.

U jednom scenariju kutija zvecka, a zatim predmet ispadne iz nje. U drugom kutijica ne pravi nikakve zvuke i ništa ne ispada iz nje. Ove stvari su generalno u skladu sa zakonima fizike: zvuk mački ukazuje na to da je nešto u kutiji. Posmatrane mačke su reagovale na očekivani način - gledajući duže u kutiju koja je proizvodila zvuk prilikom trešenja. 

Istraživanje o mačkama

Naučnici bi u sledećoj fazi eksperimenta promenili neke postavke: kutijica koja je zveckala nije ispuštala nikakve predmete, a kutijica koja je bila nečujna jeste. Ovo bi dovodilo mačke do toga da duže gledaju, iz čega istraživači zaključuju da se može zaključiti da to ne spada u mačje razumevanje scenarija logičnog uzroka i posledica.

Do sada se smatralo kako mačke imaju "nesofisticirano" shvatanje uzročno-posledičnih odnosa. Međutim, ova studija i njeno fokusiranje na reakciju mačaka na zvuk pokazuje da mačke mogu predvideti prisustvo predmeta, pa čak i da čak imaju svest o tome šta je gravitacija. Naredno istraživanje će uključivati složenije scenarije i pomoćiće istraživačima da razumeju tačno šta zvuk "govori" mačkama da očekuju po pitanju kvantiteta i veličine objekata.

Inteligencija mačaka viša nego što se mislilo


Kao što rekosmo na početku, mi ljubitelji i vlasnici mačaka smo oduvek znali da su mace veoma pametne, i zaista je lepo što naučnici to sada potvrđuju i za ostatak "nevernih Toma"! :)

 

Izvor podataka:
Naučni bilten "Animal Cognition"

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121