Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / DOBRE vesti: FIP će uskoro biti izlečiva bolest mačaka!
Wednesday, 01 June 2016 07:05

DOBRE vesti: FIP će uskoro biti izlečiva bolest mačaka!

 • Print

U novom naučnom radu istraživači sa Univerziteta u Kanzasu navode rezultate uspešnog antivirusnog tretmana opakog FIV-a - mačjeg infektivnog peronitisa.

Detalji istraživanja, objavljenog u naučnom biltenu PLOS ONE, opisuju antivirusnu terapiju koja sprečava virus da se umnožava i zaustavlja napredovanje bolesti. Mačke koje su dobile terapiju su izbegle skoro sigurnu smrt i zatim se čudesno vratile u normalan tok oporavka.

FIP, mačji infektivni peronitis se obično javlja kod mlađih mačaka (do 3 godine starih) a izaziva ga određena vrsta bolesti koja se zove koronavirus. Većina vrsta mačjih koronavirusa su relativno bezopasni. I zapravo su česte infekcije - izazivajući blaga crevna zapaljenja, ukoliko bude ikakvih simptoma - dok manji procenat njih nastavi putem mutacije u zloćudni FIP.

O FIP-u je za Zdravu macu nedavno pisala naša saradnica DVM Dragana Petković iz veterinarske ambulante Pet Wellness Eva a taj tekst pročitajte OVDE

FIP mačji infektivni peronitis uskoro izlečiv

Nakon što virus postane FIP, najčešći rezultat je "vlažni" oblik bolesti, koji dovodi do nagomilavanja tečnosti u abdomenu, groznice, žutice i gubitka težine. Stanje je veoma teško za dijagnostikovanje, a simptomi često kao da se pojavljuju niotkuda, jer mačke odlično skrivaju koliko se loše zaista osećaju.

Trenutno ne postoji lek za FIP, a nakon što se gorenavedeni simptomi pojave, smrt obično nastupa u roku od nekoliko nedelja do meseci.

Do danas, prema rečima istraživača, nije bilo jasno da li antivirus sam po sebi može preokrenuti smrtonosno delovanje mačjeg infektivnog peronitisa (FIP-a). Međutim, nova terapija prema njihovim rečima radi upravo to!

"Ovo je prvi put da smo prikazali eksperimentalne dokaze uspešne terapije laboratorijskih mačaka u poodmaklom kliničkom stadijumu mačjeg infektivnog peronitisa - FIP-a", kaže vođa naučnog tima Yunjeong Kim, vanredni profesor u odeljenju za dijagnostičku medicinu i patologiju Univerziteta u Kanzasu.

FIP mačji infektivni peronitis uskoro izlečiv

"Otkrili smo da antivirusni tretman dovodi do potpunog oporavka mačaka kada je terapija započeta u fazi bolesti koja bi inače bila fatalna ukoliko se ne leči", navode naučnici.

Sve mačke koje su bile obuhvaćene ovom studijom su se potpuno oporavile i bile zdrave u roku od 20 dana od početka primanja nove antivirusne terapije.

Rezultati su dobijeni kod mačaka kojima je FIP eksperimentalno dat u laboratorijskim uslovima, tako da vođa naučnog tima Kim kaže da je sledeći korak da se ispita efikasnost antivirusa kod mačaka koje su "prirodno" zaražene FIP-om.

Izvor vesti:
PLOS ONE

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121