Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Mačke i orlovi - neočekivano društvo
Tuesday, 15 December 2015 11:12

Mačke i orlovi - neočekivano društvo

 • Print

Aljaska - kraj sveta u kome vladaju surovi uslovi. Mesto gde mačke, lisice i ptice imaju drugačiji odnos nego što bi se očekivalo.

Verovatno se sećate video snimka koji je prošle godine obišao svet, u kome mačka "mrtva hladna" gleda dva ogromna bela orla na ogradi svoje kuće. Autorka tog snimka zove se Pamela i živi u gradiću Unalaska, na jednom od ostrva koja čine Aleutski arhipelag. Pam voli sve vrste životinja, dakle ne samo svoje kućne ljubimce. Ona redovno ostavlja hranu lisicama, orlovima i drugim bićima koja sa ljudima dele ove hladne predele naše Planete. 

Na radost svih ljubitelja životinja, neobične scene druženja svojih mačaka i predatora iz prirode ona redovno snima mobilnim telefonom i postavlja na svoj YouTube kanal.

Male društvene zajednice poput ovog gradića, usled ekstremnih prirodnih uslova podrazumevaju i dosta drugačije međuljudske odnose, a nešto slično važi i za odnose među životinjama koje nisu direktni prirodni neprijatelji.

Iako bi se očekivalo da par ogromnih belih orlova uplaši i otera domaće mačke, na ovim snimcima imamo priliku da vidimo neobičan suživot. Pored mačaka i orlova, uobičajeni gosti Pameline verande su i lisice. Iako su svi pojedinačno gledano nemilosrdni predatori u prirodi, u ovom slučaju mačke, orlovi i lisice uzdržano stoje na pristojnoj distanci.

Ove životinje odlično znaju da bi im eventualni sukob samo razbacivao dragocenu energiju, i doveo ih u nepotreban rizik i životnu opasnost. Brutalne zimske temperature na dalekom severu pogubne su za sve sem najzdravijih i najizdržljivijih jedinki. I mala povreda lako može dovesti do otežanog kretanja, onemogućiti predatora da lovi i za rekordno vreme dovesti do tragičnog kraja.

Mačka i lisica

Orao i lisica

Mačke Gizmo, Džordž i Koferče (Suitcase) tako povremeno puštaju lisicu Toda (tj. Todolinu jer je u međuvremenu donela mladunce na svet) da gricnu njihovu hranu. Sa orlovima su već prešle na "Ti" pa zajedno sede na ogradi, razmenjuju radoznale poglede, a mačke pomno vrebaju lovinu orlova kada ovi jedu. Uopšte se ne stide, pa tu i tamo pokušaju da se "ogrebu" za parče miša...

Jednom rečju - Aljaska! Uživajte u ovim snimcima.


Mačak Gizmo i orao "razgovaraju"
Letnji dan, na okupu mačke, mladunci lisice i orlovi!Lisac Tod mačkama krade doručakMačak Gizmo brani svoj deo ograde i tera orlove na drugu stranuMačke i radoznali mladi oraoMačka dobija krilo po glavi kada pokuša da orlu uzme hranu

 

Izvor: Pam Aus YouTube kanal

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121