Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Vrtić u obliku mačke? Nije šala! :)
Tuesday, 02 June 2015 20:11

Vrtić u obliku mačke? Nije šala! :)

 • Print

Navikavanje male dece na školu i sve što ona donosi ume da bude veliki izazov. U Nemačkoj postoji obdanište koje sva deca obožavaju od prvog dana!

Ovaj unikatni vrtić u obliku mačke, nalazi se u gradu Karlsrueu, i obuhvata prelepo igralište za decu, kako napolju tako i unutra. Deca koja idu u vrtić "Mačka" (Die Katze) su presrećna što imaju priliku da se igraju i uče u zgradi koja ima oblik njihovih omiljenih životinja.

Metalna skulptura (koja je pretvorena u zgradu) zajedničko je delo francuskog umetnika Tomija Ungerera i arhitekte Ajle-Suzen Yöndel, i rezultat kampanje "Evropa bez granica" koja ima za cilj da simbolizuje prijateljstvu između naroda Francuske i Nemačke. Idejni tvorac kaže da ga je za kreaciju ove izuzetne predškolske ustanove inspirisala njegova omiljena životinja. On mačku opisuje kao "inteligentnu i svesnu svog postojanja" što je prema njegovom mišljenju čini savršenom inspiracijom za decu.Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Kada se približavate neobičnoj građevini to izgleda kao da prilazite džinovskoj mački koja sedi u pozi egipatske Sfinge sa levo i desno isturenim šapama, i velikim okruglim očima koje nadgledaju ulaz. Stotinak srećnih klinaca i klinki pohađa ovaj vrtić, a svako od njih mora da prođe kroz usta mačke, skoro kao da ih ona guta. Ipak, sigurni smo da se ni namlađi mališani ne boje, naročito kada vide šta ih sve lepo čeka unutra. :)

Anatomske asocijacije su svuda: ulazak se odvija po razvijenom jeziku tepiha, dok se u stomaku ovog mačjeg "čudovišta" nalaze prilično otvoren enterijer sa garderobom, učionicama, salom za ručavanje i kuhinjom. Unutrašnjost "šapa" su delovi igraonice za decu, a gornji sprat im omogućava da gledaju napolje kroz ogromne prozore u obliku očiju. Sličnosti sa mačjom anatomijom se tu ne završavaju, jer ovaj vrtić ima takozvani "zeleni krov", odnosno baštu na krovu koja zgradi daje izgled "mačijeg krzna".

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Verovatno najuzbuljiviji deo dizajna ove jedinstvene zgrade se čak i ne vidi sa ulice. Sa zadnje strane mačjeg vrtića je ono što obično stoji iza skoro svake mačke: njen rep! U ovom slučaju, mačji rep je dvospratni metalni tobogan koji počinje u igraonici na spratu i omogućava spektakularan izlazak iz ovog arhitektonskog i edukativnog eksperimenta.

Vrtić obdanište u obliku mačke u Nemačkoj

Odlična ideja dovela je do izgradnje vrtića koji ima sreću da pohađa samo mali broj dece. Kada odrastu, sigurno će se sa osmehom sećati detinjstva, pošto samo retki imaju priliku da odrastaju i uče u mački! :)))

Izvor vesti:
Inhabidiots
Fotografije: © Adriono A. Biondo

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121