Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Mačke i ebola
Friday, 08 August 2014 08:47

Mačke i ebola

 • Print

Ebola virus napada i ljude i životinje.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas, 8. avgusta 2014. međunarodnu vanrednu situaciju zbog širenja epidemije virusa ebole u zapadnom delu Afrike.

Sigurno ste čuli za epidemiju ebola virusa koja se trenutno događa u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Ove godine u Zapadnoj Africi od ovog virusa život je izgubilo više od 930 ljudi, dok je evidentirano preko 1700 zaraženih.

Saopštenje zdravstvene agencije Ujedinjenih Nacija između ostalog kaže: "Moguće posledice daljeg međunarodnog širenja su naročito ozbiljne imajući u vidu patogenost virusa, intenzivne šablone prenošenja u društvu i zdravstvenim ustanovama, kao i slabe sisteme zdravstvene zaštite u trenutno zahvaćenim i najugroženijim državama".

Virus ebole je otkriven u 1976. godine u Sudanu i DR Kongo. Ebola izaziva groznicu sa unutrašnjim i spoljašnjim krvarenjem. Period inkubacije je 8-21 dan, a prvi simptomi su glavobolja, slabost u mišićima, drhtavica, osip i "crveno grlo". Virus ebole dalje napada bubrege i jetru, izazivajući unutrašnja i spoljna krvarenja. Trenutno ne postoji lek za ovu bolest, a smrtnost varira od 50-90%.

Epidemija ebole u Africi

Naučnici su identifikovali slepe miševe kao najverovatnije prirodne nosioce ovog virusa. Ebola se dalje prenosi na primate (koji jedu sličnu hranu kao i slepi miševi), a zatim na lokalno stanovništvo (koje jede meso većine životinja, pa i majmuna).

Ebola se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Ebola se retko ili nikada ne prenosi putem vazduha.

U slučaju ebole, životinje su i prenosioci i žrtve pa je ovome posvećena posebna pažnja zdravstvenih radnika. Virus ebole je do sada pronađen kod majmuna, šimpanzi, glodara, svinja, slepih miševa, gorila i pasa.

Mačke se još uvek ne nalaze na ovom spisku, što ne znači i da neće. Ipak, radi se o umirujućem podatku za ljubitelje i vlasnike mačaka. :)

Za svaki slučaj, obratite posebnu pažnju ukoliko planirate putovanje u ovaj deo sveta, dobijate pošiljke iz Afrike ili vam dolaze prijatelji koji su putovali u Afriku.

Izvor:
Svetska zdravstvena organizacija (WHO)
BBC World Service

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121