Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Ishrana / Ishrana mačke
Thursday, 02 January 2014 08:05

Ishrana mačke

 • Print

Mačka je mesožder. Za razliku od čoveka koji je svaštožder, mačka je isključivi mesožder sa telom koje je savršeno prilagođeno ovakvoj ishrani.

Njena ishrana kompletnom hranom koja je prilagođena njenoj strarosti, veličini, načinu života, posebnim potrebama ili njenoj rasi doprinosi očuvanju njenog zdravlja.

Sa čeljustima oblikovanim da seku, a ne da žvaću, njenih 30 oštrih zuba, njenom pljuvačkom koja ne sadrži enzime za varenje, želucem koji je napravljen da vari brzo progutan plen, mačka se odlikuje veoma posebnim navikama u ishrani. Zbilja, ova proždrljivica može imati 12 do 18 obroka dnevno, sa ukupnim trajanjem od manje od 30 minuta u roku od 24 časa, unoseći samo po nekoliko grama svaki put. Hrana joj zbog takve brzine unosa stiže do želuca u krupnim komadima.

Prema tome, podmirivanje svih nutritivnih potreba mačke podrazumeva ishranu koja uzima u obzir kriterijume vezane za njen način života, ali i za njeno zdravlje, stanje reproduktivnog sistema (plodna ili sterilisana), posebne osobine rase, osetljivosti same jedinke (npr. u pogledu varenja).

Kućna ili mačka koja izlazi napolje?Mačka koja izlazi napolje ili kućna mačka?
Mačka koja ne izlazi u spoljnu sredinu troši manje energije. Normalni unos neaktivne mačke teške 3.5 kg (koja nema prekomernu težinu), je dnevno oko 50g suve hrane koja sadrži 350 kalorija na 100g.
Za mačke sa sklonostima da puno jedu, veoma je važno odrediti količinu hrane koja se daje dnevno. U isto vreme, odabir kvalitetne hrane sa umerenim energetskim sastavom je ključan za prevenciju pojave prekomerne težine, tim pre što život u zatvorenom prostoru često znači da je mačka sterilisana. Smanjivanje lučenja seksualnih hormona dovodi do povećanog apetita mačke. Njena težina može pokazati uvećanje od 30% u mesecima nakon sterilizacije.

Mačka koja redovno izlazi napolje ima veće energetske potrebe, oko 70 kcal/kg/dnevno. Ova potreba raste prema vremenu koje se provodi napolju, veličini teritorije koja je mački dostupna i raspona klimatskih varijacija tokom godine. Međutim, ishrana mačke se ne određuje jednom zauvek: mnoge takozvane "slobodne" mačke postaju prave "kućne" mačke kada dođe zima!

Odrasla kućna mačka troši oko 30% svog budnog stanja ližući svoje krzno. Dlake koje proguta se nakon toga izbacuju kroz creva, ali ova nega dlake predstavlja ozbiljan rizik od stvaranja loptica dlake u organima za varenje. Prirodno izbacivanje dlaka se olakšava stimulisanjem crevnog tranzita putem odgovarajuće hrane obogaćene nesvarljivim vlaknima.

Ishrana prilagođena rasi
Iako se rasne mačke češće čuvaju u kući, njihove potrebe su toliko različite koliko i njihova građa i izgled. Potrebe u ishrani su veoma različite između 10 kilograma teškog Maine Coon-a sa dlakom srednje dužine i jakom vilicom, i aktivne, mišićave kratkodlake Sijamke, ili dugodlake brahicefalne Persijanke, golokožog Sphinx-a.

Tako na primer, golokoži Sphynx zahteva visoko energetsku ishranu da bi održao svoju težinu, dok Perijska mačka mora dobijati hranu čiji oblik odgovara njenoj vilici i sastojke koji doprinose zdravlju njene bujne dlake.

Ishrana prilagođena starostiIshrana prilagođena starosti
Prosečan život mačke je 14 godina, ali ni mačke stare preko 20 godina nisu tako retke. Bolja nega i odgovarajuća kvalitetna hrana mogu doprineti kvalitetu i produženju očekivanog životnog veka mačke.

Starost sa sobom donosi opadanje imuniteta i sposobnosti apsorbovanja hrane, i gubitak apetita. Žvakanje postaje teže. Telu mačke se tada može biti pomoći hranom prilagođenom za stariju mačku. Između ostalog, ova hrana ima mekšu strukturu, povećan sadržaj vitamina i pojačan ukus.

Ishrana za posebne osetljivosti
70% mačaka starijih od tri godine pate od zubnih oboljenja. Ove bolesti često prolaze neprimećeno dok bolovi koje stvaraju mogu imati ozbiljne posledice na ponašanje mačke i na njeno celokupno zdravlje. Ishrana može doprineti održavanje dobrog zdravlja zuba.

Osim toga, upotreba briketa čija veličina i tekstura podstiču mačku da mrvi hranu omogućava vršenje mehaničkog struganja zubnih površina i usporavanja nastajanje naslaga.


Šta Vi mislite i kakva su Vaša iskustva? Komentare i pitanja možete postaviti odmah ispod teksta.

More in this category: Trava za mačke »

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121