Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Dokumenta za putovanje u inostranstvo
Saturday, 19 October 2013 11:16

Dokumenta za putovanje u inostranstvo

 • Print

Prtljag je spreman, šta je još potrebno od papirologije?

Vreme je da krenete na odmor ili poslovni put, nemate kome ili ne želite da ostavite svog ljubimca na čuvanju, tako da je jedino rešenje da na put krenete zajedno.

- Za putovanje u zemlje u okruženju koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je da su pas ili mačka vakcinisani najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti.

Ukoliko jedinka nije bila obeležena na neki od propisanih načina ( mikročip, tetovir broj ), pri vakcinaciji protiv besnila ćete i to obaviti.

- 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete "Potvrdu o zdravstvenom stanju" - kojom ovlašćeni - licencirani veterinar, garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake bilo kog kliničkog oboljenja.

- Sa pasošem u kom se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, odlazite u Republičku Veterinarsku Inspekciju, koja se nalazi u Ustaničkoj br. 64 (zgrada Beomedicine na Dušanovcu) na III spratu, gde ćete dobiti "Uverenje za izlazak iz zemlje". Za uverenje plaćate republičku taksu u određenom iznosu.

Znači da rezimiramo, za put u zemlje VAN EVROPSKE UNIJE je potrebno:

1. Da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen

2. Potvrda o zdravstvenom stanju koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar veterinara

3. Sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Republička Veterinarska Inspekcija Republike Srbije.

Ukoliko pak planirate da putujete u zemlje Evropske Unije, cela priprema mora da krene nešto ranije. Za ulazak u zemlje Evropske Unije pored gore navedene papirologije neophodno je da Vaš ljubimac (pas, mačka, životinja iz familije kuna) ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.U./ml.

Šta ovo zapravo znači?

Mesec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se Vašem ljubimcu izvadi krv. Taj uzorak se nakon obrade šalje u, od strane Evropske Unije, ovlašćenu laboratoriju ( Pasterov Zavod - Hajduk Veljkova 1, 21137 Novi Sad, tel: 021 6611 003), gde dobijate sertifikat o visini titra antitela. Ako je rezultat zadovoljavajući ( titar veći od 0.5 I.U./ml ), po isteku TRI meseca od datuma dobijanja rezultata , vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje kako je to već predhodno navedeno. Kada se jednom dobije rezultat o visini titra, taj dokument važi doživotno, ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.

Da rezimiramo, za odlazak U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE potrebno je:

1. Da je ljubimac vakcinisan i trajno obeležen

2. Potvrda o zdravstvenom stanju, koja nije starija od 48 sati, koju je izdao ovlašćeni veterinar

3. Potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju je izdalalaboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije

4. Sertifikat za izlazak iz zemlje koji izdaje nadležna Republička Veterinarska Inspekcija Republike Srbije

Napomena: Postoje izvesna odstupanja od predhodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU.

Savet je, da se obavezno informišete o pravilnicima koji su na snazi u zemlji u koju putujete, tako što ćete kontaktirati njihove ambasade ili se obratite nama, a mi ćemo Vam rado pružiti neophodne informacije.


Veterinarska ambulanta Dr vet.med. Tatjana Stevanović
Veterinarska ambulanta “Pas, mačka i…”
Omladinskih brigada 7đ, 11070, Novi Beograd
Tel/Fax: 011 312 1370

Želimo Vam srećan put i pišite!

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121