Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Zdravlje mačke - šta je normalno?
Saturday, 19 October 2013 10:59

Zdravlje mačke - šta je normalno?

 • Print

Kada je zdravlje mačke u pitanju, na šta treba obratiti pažnju?

Vlasnik mačke kao kućnog ljubimca, mora znati nekoliko osnovnih podataka o normalnom stanju organizma, da bi lakše mogli uočiti bolesno stanje Vašeg ljubimca.

Temperatura
Telesna temperatura mačke se meri rektalno, kao i bebama. Normalna telesna temperatura mačke je u rasponu 38-39.2 °C. Normalne promene telesne temperature od 0.2-0.5°C može prouzrokovati promena ambijentalne temperature, povećana aktivnost, uzbuđenje, hrana, promena doba dana. Hipotermija je izraz koja označava sniženu telesnu temperaturu ispod normale, dok je hipertermija izraz koji se koristi prilikom povišene temperature. Ako je telesna temperatura niža ili viša od normalne, kontaktirajte svog veterinara radi konsultacije za pregled.


Kardiovaskularni sistem
Boja vidljivih sluzokoža je normalno svetlo roze boje. Pod vidljivim sluzokožama se podrazumevaju sluzokoža kapaka [ konjuktiva ], sluzokoža usne duplje [ desni, unutrašnja strana usana ], sluzokoža nosa, sluzokoža vagine. Najpristupačnije su za rutinski pregled desni. Boja desni je dobar indikator stanja cirkulacije i oksigenizacije tkiva. Ako su desni pigmentirane za ovaj pregled treba koristiti konjuktive. Bleda, bela, plavičasta ili žuta boja sluzokože je znak da morate zakazati hitan pregled vaše mačke kod veterinara.

Vreme punjenja kapilara isto se proverava na desnima. Radi se pritiskom prsta na jedan deo desni i meri se vreme dok pritisnuto mesto povrati svoju normalnu boju. Normalno vreme punjenosti kapilara je između 1-2 sekunde. Ova metoda se koristi radi procene stanja cirkulacije

Srčani rad možete osetiti na levoj strani grudnog koša gde lakat dodiruje grudni koš. Vaša mačka za ovaj test bi trebala biti mirna. Stavite ruku na ovu regiju i osetićete otkucaje srca. Možete koristiti i stetoskop, ako ga imate, mada ga nije obavezno kupiti. Brojite srčane otkucaje u toku jednog minuta [ 60 s ], mada je ponekad teško izvodljivo da mačka bude potpuno mirna ceo minut, zato koristite skraćenu verziju: brojite srčane otkucaje u toku od 15 sekundi i pomnožite dobijeni broj sa 4.

Ako ne možete naći srčane otkucaje, probajte izmeriti puls. Puls se najlakše oseti na tzv. femoralnoj arteriji. Ona se nalazi na unutrašnjoj strani zadnje noge u predelu prepona. Postavite kažiprst i srednji prst što više sa unutrašnje strane butine, polako i nežno pritisnite izabrano područje i osetićete puls. Ova metoda zahteva malo prakse, zato ne očajavajte ako ne uspete iz prvog puta. Kad budete jednom bili kod veterinara zamolite ga da Vam pokaže mesto gde se "traži" puls.

Broj otkucaja srca kod mačaka je između 160-220 otkucaja u minuti. Ako je broj otkucaja van ove granice, potražite veterinara odmah.

Disanje je kljućno za održavanja života zbog unosa kiseonika. Najbolje vreme za posmatranje disanja je prilikom mirovanja ili spavanja životinje. Normalan broj udisaja kod mačke je 20-30 u minutu.

Pored broja udisaja, bitan je i način disanja. Mačke ne dahću. Ako Vaša mačka dahće a nema razloga za strah ili stres, kontaktirajte odmah veterinara. Prilikom normalnog udisaja širi se grudni koš, a pri izdisaju grudni koš se skuplja. Ako primetite da pri disanju mačka koristi stomačne mišiće u većini, ili dahće, čuju se strani zvuci, ili je udisaj ili izdisaj otežan, konsultujte svog veterinara odmah.

Šta je normalno za zdravu mačku?


Ako niste sigurni da li Vaša životinja diše, stavite ispred nosa lopticu vate i posmatrajte pomeranje vlakana, ili na isto mesto postavite ogledalo i tražite zamagljenost ogledala.

Proveru ovih fizioloških radnji trebalo bi raditi ponekad, makar jednom mesečno. Naravno, ne treba preterivati i nemojte maltretirati mačku svakodnevno, jer će joj dosaditi da bude mirna svakog dana za vaš pregled.

Čim naiđete na nešto što je van granica normalnih vrednosti, kontaktirajte veterinara, jer je najlakše i najbezbolnije otkloniti bolest u njenom začetku.

Klara Ćurčin, dr vet. med., veterinarska ambulanta Intervet

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121