Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Poslastice / Rase mačaka / Domaća mačka
Saturday, 19 October 2013 09:50

Domaća mačka

  • Print
Domaća mačka Domaća mačka

Pre nego sto se posvetimo interesantnoj temi o rasnim mačkama, trebalo bi na prvom mestu spomenuti našu domaću macku, takozvanu "običnu" mačku.

Teorija njene domestifikacije, kao i sličnost sadašnjeg izgleda sa starim antičkim crtežima i skulpturama, jasno ukazuju na njeno srodstvo sa nubijskom Falb mačkom Felis silvestris lybica, a ne na srodstvo sa evropskom divljom mačkom Felis silvestris silvestris. Dok je severnoafrička mačka veoma vižljasta i elegantna, naša evropska divlja mačka ima kraće noge, jače telo i čvrst rep sa puno dlake na njemu, markantne je glave i ima nešto višlje čelo.

Evropska divlja mačka, koja je u Evropi još uvek rasprostranjena, ne da se pripitomiti, pa je čak i njeno potomstvo sa domaćom mačkom u prvoj generaciji divlje.

Prilagođena tom podneblju Falb macka još uvek živi u Africi i kao divlja varijanta. Još jednom za uporediti:

Felis silvestris lybica, i domaća mačka, Felis catus [desno]

Felis silvestris silvestris

Vedovali ili ne, ali domaća mačka je u mnogim felinološkim savezima priznata kao rasa i u Evropi nosi ime Evropska kratkodlaka mačka. Svaka priznata rasa ima i svoj standard , pismeno ustanovljen izgled i odlike koje treba da zadovolji.

Naprimer, FFE je odredio sledeći standard za domaću mačku:
- Mačka mora biti u dobroj kondiciji i imati harmonicne i usklađene proporcije tela. Ne sme imati nikakve anomalije.
- Određeni tip nije tražen, ali specifične odlike rasnih mačaka nisu pozeljne. Mačka ne može biti mešanac sa nekom drugom rasom.
- Kod jednobojnih mačaka boja mora biti ravnomerno raspoređena po celom telu, bez senki druge boje.
- Kod tigrastih mačaka "mustra" mora biti jasna i izrazita. Dlaka treba da bude kratka, gusta i sjajna. Sve boje su dozvoljene.
- Boja očiju treba da bude u skladu sa bojom dlake, njihova forma, kao i forma i veličina ušiju da odgovaraju formi glave.
- Mačka mora biti uravnotežena i pitoma i mora biti optimalno pripremljena za izložbu [čista].

Podela poena: Kondicija - 20, uravnoteženost izgleda - 30, nega - 20, oči/boja dlake/sare - 20 i temperament - 10.

Domaća mačka je inteligentna, samouverena i samostalna. Ona voli da se igra, a kada smo u mogućnosti da je posmatramo kako lovi, ne možemo a da ne primetimo da joj to pričinjava veliko zadovoljstvo. Mačka je izrazito ljubopitljiva životinja i neumorno istražuje svaki kutak prostora na kome živi. Ona u principu živi sama, ali ako joj prilike nalažu može da živi i u grupi, čak i u veoma velikoj.

Moglo bi se reći da se mačka, u toku tih par hiljada godina koje je provela pored čoveka, skoro uopšte nije promenila. Čak i danas je u stanju da se vrlo brzo prilagodi načinu života u divljini ako je na to prinuđena, odnosno ako se čovek o njoj ne brine. Ona nikad nije ni izgubila sposobnost da sama opstane jer se nikada do kraja nije podvrgla čoveku.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121