Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Dnevnik / Zanimljivosti / Žuti mačak koji voli autobuse :)
Thursday, 09 July 2015 18:05

Žuti mačak koji voli autobuse :)

  • Print

Omiljeni korisnik gradskog prevoza u engleskom gradiću Dorsetu je stari žuti mačak Dodžer. Čak ni kartu mu ne traže!

"Dobar dan, karte na pregled." Omrznuta rečenica svih korisnika javnog prevoza, bez obzira da li kao odgovorni građani plaćaju kartu, ili se "švercuju".

Mačak Dodžer (Dodger) iz Dorseta nikada nije doživeo da mu kontrola traži kartu na pregled, a ipak, stalno se vozi redovnom autobuskom linijom koja saobraća između Bridporta do Čarmuta u Dorsetu (Bridport, Charmouth).

Linija je ukupno dugačka oko 16km a mačak ne samo da se besplatno vozi, nego ga još i vozači hrane! :)))

Većina ljudi koji se svakodnevno voze ovom linijom ga vole, i smatraju zaštitnim znakom njihovog grada. Kada uđe u autobus, mačak često sedne u krilo svojih omiljenih putnika koji ga češkaju u vožnji.

Mačak koji voli autobuse - Dodžer

Dodžer je žuti tabby mačak, deka sa preko 15 godina starosti. Gospođica Džinis, njegova vlasnica, tumači ovakvo ponašanje željom mačora da se druži sa drugim ljudima, da bude u centru pažnje, i da uživa u toplom autobusu dok ga obožavaoci maze.Vlasnica mačka koji voli autobuse, gospođica Fee JeanesŽuti mačak je ime dobio po jednom od junaka iz romana Oliver Tvist - Artful Dodger-u. Kada su se 2009. godine doselili u ovaj kraj, njegovi vlasnici su se uselili u kuću čija zadnja strana gleda na autobusku stanicu. Vlasnica kaže da je Dodžer jedan umiljati stari mačak koji zaista voli da se mazi sa svima. "Ponekad sedi na samom stajalištu među putnicima koji čekaju autobus, a nekad sedne na sred puta čekajući prevoz."

Kako je sve počelo? Iako to niko ne zna tačno, Dodžer je verovatno u nekom trenutku sa stanice ušao sa putnicima u autobus, i potom zavoleo vožnju po gradu. Prijala mu je pažnja ljubitelja mačaka koji su se vozili pa je počeo redovno da ponavlja svoje avanture. Vlasnica kaže da su se jednom prilikom zabrinuli jer svog ljubimca nisu videli celo prepodne. Ubrzo je kući došla njena ćerka Emili i u neverici joj rekla kako je upravo u autobusu koji ide u drugi kraj grada videla Dodžera!

"U prvom trenutku sam panično reagovala. Momentalno sam sela u automobil i krenula da ga tražim. Par minuta kasnije, autobus je stao na stanici u blizini naše kuće i kao u crtanom filmu - iz njega je nonšalantno izašao naš Dodžer! Vozač autobusa veći deo puta nije ni znao da je mačak u vozilu, sve do pred kraj linije."

"Narednih dana smo posmatrali šta mačak radi i kada je ušao u sledeći autobus, požurili smo da obavestimo vozača. Možete zamisliti naše iznanađenje kada nam je rekao da se Dodžer redovno vozi njegovom linijom, birajući topla krila putnika ili sedišta onih koji su upravo ustali!!!"

Mačak koji voli autobuse - Dodžer

Mačak koji voli autobuse - Dodžer

Iako većina korisnika ove linije gradskog saobraćaja zna o čemu se radi, vlasnike i dalje često zovu zabrinuti ljudi, i obaveštavaju ih da je pronađen tigrasti žuti mačak koji liči na njihovog.

Priča je dospela do uprave gradskog prevoznika u Dorsetu pa je izdato i saopštenje u kome se naglašava da oni nemaju ništa protiv da se mačak i ubuduće slobodno vozi njihovim autobusima, iako su naglasili da ga oni neće ohrabrivati da to čini.

"Zamolili smo vozače da ne hrane Dodžera, jer smatramo da mačka ima vlasnike, i da je ne treba ohrabrivati da se ne vraća svojoj kući gde je čeka hrana i nega. U principu nemamo ništa protiv da mačak boravi na stanici i u samim vozilima. Kako je stari mačak u pitanju, prema svojim godinama on verovatno zaslužuje i kartu za besplatan prevoz, iako takva karta još nije uvedena za starije kućne ljubimce."

Mada ova priča može na prvi pogled zvučati zabavno, u pitanju je prilično opasna avantura. Iako je Dorset mali grad sa ne previše gustim saobraćajem, mačka u takvoj, urbanoj sredini, lako može biti povređena ili izgubiti život ako luta slobodno. Drugi poznati mačak koji je voleo da se vozi prevozom u Velikoj Britaniji - Kasper - izgubio je život u saobraćaju pre nekoliko godina.
Čuvajte svoje ljubimce - oni nisu u stanju da se snađu u betonskoj džungli prepunoj automobila, kamiona i pasa.

Izvor vesti:
The Telegraph

ps. znamo da je ovo vest iz 2011. godine ali smatramo da je treba podeliti sa vama na Zdravoj Maci!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121