Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 02 April 2016 09:21

Mačka koja je odgajana da postane mumija!

  • Print

Sve što mislite da znate o "velikoj ljubavi" starih Egipćana prema mačkama je verovatno pogrešno.

Stari Egipćani su životinje posmatrali kao sveta bića, otelotvorenje svojih bogova na zemlji. Pa su ih iz tog razloga mumificirali u milionima!

Kralj egipatskih bogova, Amun, je često predstavljen sa glavom ovna. Anubis, bog mrtvih, ima glavu šakala a bog neba, Horus, se obično prikazuje sa glavom sokola.

Ovo su samo neki primeri koji ilustruju važnost životinja u drevnom Egiptu. Imale su dosta čudan, iako božanski, status. Istraživači smatraju da su Egipćani svoje bogove doživljavali kao dosta sujetna bića, koja vole da dobijaju primerke svoje vrste kao poklon. Životinje imaju posebno mesto u ovoj drevnoj civilizaciji, kao bića koja na neki način povezuju ljude i božanstva, kao prenosioci ljudskih obraćanja tim božanstvima.

Sveti status je značio da su one bile poštovane u životu, ali je takođe mogao da bude razlog njihovog ubijanja i mumificiranja.

Bilo koja životinja je bila legitimna kao žrtva, od krokodila do babuna i ptica, uključujući sokolove, jastrebove i ibise. Čak su i pacovi i zmije među milionima životinja mumificiranim da budu žrtveni poklon bogovima.

"Sasvim sigurno, životinje su posebno gajene da bi se mumificirale."

Neke od njih su u međuvremenu iskopane, ali se pocenjuje da i dalje ima više miliona životinjskih ostataka koje duže od 2000 godina nedirnute leže u katakombama Egipta.

Napredak u tehnologiji znači da mi danas imamo priliku da zavirimo unutar tih prastarih životinjskih mumija i saznamo nove i zanimljive detalje.
Mumija mačke
Samo trećina do sada skeniranih mumija sadrži celo telo životinje (foto: University of Manchester/Alan Seabright)

Istraživači su u muzeju u Mančesteru pažljivo pripremili oko 60 životinjskih mumija za izložbu. Dok je trajala priprema, snimali su rentgenom i CT-skenerom stotine mumija. Otkriveno je da neke od mumija ne sadrže uvek ostatke životinja koji bi se očekivali sudeći prema glavi. Neke su sadržale delimične ostatke skeleta, dok druge nisu imale ništa od toga. Nekoliko mumija je imalo vidljive ostatke poslednjih obroka u svojim stomacima.

Otkriveno je da jedna životinjska mumija čak sadrži ljudske kosti. "Raznovrsnost ostataka u njima je jako velika, iako spolja izgledaju veoma slično", kaže Lidija Meknajt (Lidija McKnight) sa Univerziteta u Mačesteru, koja je rentgenom snimala mumije koje su deo sadašnje postavke muzeja. 

Razlog nije sasvim jasan. Možda je postojala tolika tražnja za mumijama životinja da nije bilo dovoljno kostiju za sve. Čak i mala kost, ili druga vrsta veze sa životinjom se smatrala dovoljnom da se pošalje poruka bogovima.

Mumija mačke
Mumija koja sadrži glavu i kičmu mačke.Mumije su bile izuzetno ukrašene
Mumije su bile izuzetno ukrašene

Mekknajt i njene kolege su takođe otkrili da su tela životinja dosta drugačije mumificirana od ljudskih tela. "Analiza koju smo izvršili X-zracima ukazuje na to da je njihov proces balsamovanja bio prilično jednostavan", dodaje ona.

Na primer, nije uključivao vađenje unutrašnjih organa, kao što je bilo uobičajeno za ljudske mumije. Umesto toga, one su tretirane mešavinom smola i voska, koji su delovali kao antibakterijski sloj koji pokriva telo životinje. Ovo je važno jer je sprečavalo raspadanje mumije. Nakon takve zaštite, tela su jednostavno umotavana tkaninama, objašnjava dalje Meknajt.

Nekoliko mumija je čak imalo vidljive ostatke hrane u stomacima. "Kako se očuvao sadržaj stomaka znači da je sigurno brzo vršena dehidracija i sušenje. Tako se raspadanje ne bi događalo pre nego su zaštićene."

Mumija krokodila
Mnogi krokodili su mumificirani (foto: University of Manchester/Alan Seabright)

Ljudi su želeli da budu sačuvani kako bi mogli da putuju u sledeći svet. Cilj mumificanja životinja je bio drugačiji. One nisu trebale da putuju u zagrobni život kao ljudi. Umesto toga su korišćene kao direktne poruke bogovima.

Smatralo se da molitve pojedinca mogu biti ispunjene od strane bogova tako što bi im se prinosili ovakvi pokloni, dodaje naučnica. "Stari Egišćani bi stvarali sliku te životinje koja bi bila prepoznatljiva životinjskim bogovima."

 

Izvor informacija: BBC Earth

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121